Eldőlt Donald Trump sorsa: bűnösnek találták a hallgatási pénz-perben

A New York-i esküdtszék bűnösnek találta Donald Trumpot mind a 34 vádpontban, beleértve az üzleti nyilvántartások meghamisítását, kampányfinanszírozási törvények megsértését, választások befolyásolását és adócsalást. A 77 éves volt elnök, aki ismét elindult a Fehér Házért, azzal vádolták, hogy utasította ügyvédjét, Michael Cohent, hogy fizessen 130 000 dollárt Stormy Daniels pornósztárnak, hogy titokban tartsa a köztük lévő viszonyt a 2016-os választások előtt.

Az esküdtszék döntése értelmében Trump akár 136 év börtönbüntetést is kaphatna, de ha a vádpontokat összevonják, a maximális büntetési idő négy év lehet. A bíró dönthet úgy is, hogy nem szab ki börtönbüntetést. A büntetés kihirdetésére július 11-én kerül sor. Azonban a bíróság még nem hozott döntést a büntetés mértékéről, és Trump fellebbezhet, ami elnyújthatja az ügyet.

Trumpot nem vádolják erőszakos bűncselekménnyel, és korábban sem került hasonló vád miatt bíróság elé, így nem biztos, hogy börtönbüntetést kérnek rá. Ha azonban börtönbe kerül, és novemberben megválasztanák, nem adhatna magának kegyelmet, mivel az ügy állami szintű, nem szövetségi.

A volt elnök ellen állami szinten is folyik eljárás georgiai választási csalás gyanúja miatt, és szövetségi szinten is vád alatt áll titkos dokumentumok helytelen kezelése, valamint a 2020-as választási eredmények megkérdőjelezése miatt. Szövetségi ítéletről lévén szó, ebben a két esetben elméletileg megkegyelmezhetne magának, ha újraválasztanák, de jogi kihívásokkal szembesülne.

Jogi szakértők szerint lehetséges, hogy Trump a börtönből is induljon az elnöki tisztségért, és onnan irányítsa az országot. Korábbi példák is vannak rá, mint Eugene Debs és Lyndon LaRouche esetei mutatják. A New York-i polgármester, Eric Adams szerint a városi büntetés-végrehajtás és a Rikers készen állnak Trump fogadására, ha börtönbüntetésre ítélik.

A titkosszolgálati védelem kérdése bonyolítja a helyzetet, mivel nem világos, hogyan tudnák ellátni feladatukat, ha Trump börtönben lenne. Elnöki tevékenységek, mint rendeletek, kegyelmek, törvények aláírása, kinevezések, a rács mögül is végezhetők, és a nukleáris kilövési kódokat tartalmazó aktatáska is ott lehetne vele – mondta Laurence Tribe, az alkotmányjog harvardi professzora. Trump a tárgyalást politikai boszorkányüldözésnek nevezte, és kijelentette, hogy az igazi ítéletet a novemberi választók fogják megadni. A bíróság előtt állítása szerint "nagyon is ártatlannak" nevezte magát, és manipuláltnak, szégyenteljesnek nevezte a pert.

A választási kampányban a rivális demokraták várhatóan kihasználják majd, hogy az ellenfél párt államfőjelöltje bűnözőnek lett kimondva, és figyelemmel kell lenni arra is, hány republikánus és billegő szavazó pártolhat el Trumptól, aki ellen további három per is zajlik más ügyekben.