Dobrev Klára az ellenzéki összefogás fontosságáról beszélt

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyékminiszterelnöke szerint csak egy széles ellenzéki koalíció képes leváltani Orbán Viktor rendszerét, és aki ezt nem támogatja, az erősíti a jelenlegi kormányzatot.

Dobrev Klára, aki a DK európai parlamenti listavezetője is, Nagykanizsán egy utcafórumon hangsúlyozta, hogy az ellenzéki együttműködés elengedhetetlen a választási törvények miatt, és csak így lehet sikeresen szembeszállni a jelenlegi kormányzattal. Kijelentette, hogy az ellenzékinek tekint mindenkit, aki Orbán rendszerét kívánja leváltani, és aki ezt nem támogatja, az visszaállítja Orbán centrális erőterét.

A Demokratikus Koalíció politikusa kiemelte, hogy a demokratikus ellenzék közössége mindig is sokszínű volt, és a szociáldemokratáktól a liberálisokon és zöldeken át a tisztességes jobboldaliakig mindenki helyet kapott benne. Dobrev szerint ez a széles koalíció képes lehet leváltani a jelenlegi rendszert.

Dobrev Klára bírálta a kormányzatot az oktatás és az egészségügy területén zajló események miatt, és kritizálta a hatalmon lévők erkölcsi felfogását. Példaként említette K. Endre kegyelmezését, aki az Orbán család barátjaként ismert, valamint Sulyok Tamást, akit bűnözőnek nevezett, és aki alkotmánybíróként az osztrákokkal üzletelt.

A DK árnyékminiszterelnöke szerint Orbán Viktor kormányzása arról szól, hogy olyan emberekkel veszi körül magát, akik vagy néma pártkatonák, vagy zsarolható személyek. Dobrev Klára azt is hozzátette, hogy a miniszterelnököt gazdagnak állítják be, miközben Magyarországot az Európai Unió egyik legszegényebb államává tette.

A politikus szerint az önkormányzatokban is ugyanaz a helyzet uralkodik, mint a kormányzatban, és nem érdekli őket, mi történik az emberekkel. Ezzel szemben kiemelte, hogy vannak sikeres ellenzéki önkormányzatok, mint például Pécs vagy Szombathely, ahol nem a térkövezés, hanem a bérlakásprogramok és az elesettek támogatása a fontos.

Dobrev Klára szerint Orbán Viktor a nemzetközi politikára koncentrál, mint például az amerikai elnökválasztásra vagy Brüsszel elfoglalására, miközben a belföldi problémák, mint a fizetések, a nyugdíjak és az egészségügyi problémák megoldása, háttérbe szorulnak.

Végezetül Dobrev Klára arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási törvények miatt csak egy ellenzéki koalíció képes leváltani a jelenlegi rendszert, és ez nem kérdés, hanem matematika.