A decsi önkormányzat három éve a fideszes polgármester boltjából vásárol

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint a decsi önkormányzat három éven keresztül összesen 78 millió forint értékben vásárolt élelmiszert és tisztítószereket a település fideszes polgármesterének családi boltjából, ebből 2023-ban 32 millió forint értékben.

Hadházy Ákos dokumentumokkal támasztotta alá, hogy a decsi önkormányzat konyhája kizárólag a polgármester boltjából szerzi be az élelmiszert, annak ellenére, hogy Decsen és a környéken több élelmiszerforgalmazó is működik. A képviselő szerint az ügyben nem történt közbeszerzési eljárás, ami valószínűleg szükséges lett volna, tekintettel arra, hogy a három év együttes becsült értékét figyelembe véve ez meghaladja a 15 milliós értékhatárt.

Heberling Tibor polgármester, aki korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2021-es március 15-i köszöntőjét Orbán Viktor képével díszített bögre mögött, és egy Orbán-poszter előtt ülve mondta el, újraindul a polgármesteri székért az önkormányzati választáson. Hadházy szerint a polgármester és az önkormányzat közötti üzleti kapcsolat összeférhetetlen. Az RTL Híradójának nyilatkozva Hadházy kifejtette, hogy a helyzet szerinte aggályos és "arcátlan módja a gazdagodásnak".

A polgármesteri hivatal és Orbán Viktor kapcsolatát illetően érdekes mellékszál, hogy nemrégiben Szorcsik Viki színésznő egy régi, 15 éves fotót osztott meg, amin Orbán Viktorral látható együtt. A kép kapcsán a színésznő a követőit arra kérte, hogy ne vegyék túl komolyan a dolgot, és őrizzenek meg nyugalmat és humort. A fotó egy meglepetés születésnapi köszöntő alkalmából készült, és nemrégiben jutott eszébe mint emlék.

A RTL Híradó szerint Heberling Tibor fideszes polgármester cégétől, a faluban vegyesboltot üzemeltető JAN-NAT Bt.-től vásárolt élelmiszert a decsi önkormányzat. Heberling a cégben kültag, felesége pedig beltag, az önkormányzat 2021 és 2023 között, 100 ezer és 500 ezer forint közötti tételekben összesen 78 millió forint értékben vásárolt a vállalattól élelmiszert és néhány esetben tisztítószereket.

A helyiek között vegyesek a vélemények az ügyről. Van, aki felháborodott, mert úgy érzi, a bolt így meggazdagodott, míg mások helyeslik a döntést. A község egyik lakója szerint az ügy mindenféleképpen erkölcsi kérdéseket vet fel, függetlenül attól, hogy törvényes volt-e az eljárás.

Heberling polgármester június 9-én újraindul tisztségéért, két kihívója van, akik szintén elítélték az élelmiszerbeszerzést. Heimann Csaba szerint legalább a versenyeztetést megérdemelte volna több vállalkozó, míg Bakos Zoltán arról beszélt az üggyel kapcsolatban, hogy az nem feltétlen a falu javát szolgálja. A polgármester az esettel kapcsolatban nem kommentálta az esetet.