CÖF plakátján orosz tank a háborúpártizók mögött

A CÖF-CÖKA által tervezett plakáton, amely Karácsony Gergelyt, Gyurcsány Ferencet és Magyar Pétert ábrázolja háborúpártiként, egy orosz T-72-es tank látható a háttérben.

A budapesti utcákra került plakátokon és a CÖF háborúellenes furgonján a háborúpártizó politikusok mögött egy harckocsi látható, amelyről Rácz András történész megjegyezte, hogy az orosz hadsereg által használt T-72-es tank egyik változata. Rácz a kipufogó kialakítására és a köténylemez szegmentáltságára, valamint a reaktív páncélzat formájára hivatkozva azonosította a tankot, amelyek alapján vagy egy T-72B (obr. 1989) változat, vagy egy T-72B3 lehet.

A történész szerint a CÖF választása ironikus, mivel a háborúpártiságot egy olyan harckocsival illusztrálták, amelyet kizárólag az orosz hadsereg használ, Ukrajna pedig nem. Rácz András humorosnak találta, hogy a Békemenet-plakáton éppen egy orosz harckocsi jelenik meg, és úgy véli, hogy a plakát készítői talán nem is a háborúpártiságot akarták hangsúlyozni. Hozzátette, ukrán vagy nyugati harckocsival is illusztrálhatták volna a CÖF-ösök a plakátot, de „persze örülök, hogy végre nektek is leesett, hogy a háborúért Oroszország a felelős, és a háborúnak akkor lesz vége, ha Oroszország abbahagyja az agressziót”.

A szerkesztőségben felmerült, hogy a plakáton szereplő harckocsi esetleg egy szovjet T-90-es modell lehet, de a tankokhoz értő kollégák végül a T-72-es mellett döntöttek, amely szinte biztos, hogy a képügynökségi kép alapja. Ha ön szakértője a témának, és egyből felismeri, mi gördül a CÖF furgonján lánctalpakon, esetleg kételkedik a T-72-es megállapításban, írjon bátran! Addig is, zene: