Biztonsági kockázatot jelent néhány autós gyerekülés

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által végzett teszt során kiderült, hogy több autós gyerekülés nem felel meg a biztonsági elvárásoknak.

A 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek számára kötelező az autós gyerekülések használata, amelyeknek elsődleges célja a gyerekek védelme egy esetleges baleset során. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 143 különböző gyerekülést tesztelt, melyek között minden korosztály számára található termék volt, újszülött kortól 12 éves korig terjedően.

A teszt során a gyerekülések biztonságát frontális és oldalirányú ütközés esetén vizsgálták, továbbá azt is, hogy mennyire könnyen használhatóak, kényelmesek és egészségre káros vegyi anyagokat tartalmaznak-e. Sajnos, a teszt eredményei szerint vannak olyan gyerekülések, amelyek nem feleltek meg a biztonsági teszteknek. Ilyen például a Kinderkraft Comfort Up 9-36 kg gyerekülés, amely oldalirányú ütközésnél nem biztosította a tesztbábú fejének védelmét, és emiatt 0 ponttal utolsó helyen végzett.

A teszt során alkalmazott töréstesztek szigorúbb kritériumokat állítottak az ülésekkel szemben, mint a forgalomba kerüléshez szükséges szabványok, ami magyarázatot adhat arra, hogy az említett gyerekülés évek óta megvásárolható a piacon. A Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist 0-18 kg gyerekülés is megbukott a teszten, mivel frontális ütközésnél a támasztóláb nem bírta a terhelést, kiszakadt az Isofix rögzítésből, és az ülés elszabadult.

A gyerekülések biztonsági szempontok mellett vizsgált vegyi anyag tartalmát tekintve is aggályos eredmények születtek. Néhány termék, köztük népszerű márkáké is, határérték felett tartalmazott naftalint, amely a policiklusos aromás szénhidrogének csoportjába tartozik, és feltételezett rákkeltő hatású.

A gyerekülések könnyű használhatósága és a gyerekek kényelme is fontos szempont, de a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint először a biztonságos volt és a káros vegyianyag-tartalom szempontjából kell meggyőződni a termékek megfelelőségéről. A Britax Römer például visszahívta BABY-SAFE 5Z és BABY-SAFE 5Z2 típusú üléseit, mivel azok hordozó fogantyúja leválhat, ami veszélyes lehet a gyerekekre.

Az autós gyerekülések ára jelentős, a tesztelt termékek átlagára 31 000 forint és 300 000 forint között mozgott. A legjobban teljesítő termékek között a Cybex, a Nuna, a Maxi Cosi és a Bugaboo márkák termékei szerepeltek, átlagáruk 150–212 ezer forint között mozgott. A gyermek 12 éves koráig több gyerekülést is elhasználhatunk, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja, hogy válasszunk minden szempontból kielégítő darabot a lehető legnagyobb biztonság érdekében.