Nagybankok buktak hatalmasat magyar kötvényügyleteiken

A Barclays és a Citigroup jelentős veszteségeket szenvedtek el a magyar kötvények kereskedésével az év elején, a piaci volatilitás következtében.

A Reuters hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a Barclays és a Citigroup nagy veszteségeket könyvelhetett el a magyar kötvények kereskedésével az év elején, ami a piacokon tapasztalható volatilis mozgásoknak volt köszönhető. A Vali Analytics adatszolgáltató adatai alapján az iparág nagy bankjai összesen több mint 100 millió dolláros veszteséget szenvedtek el a magyar kötvényeken az első negyedévben.

A jelentős veszteségek következtében mind a Barclays, mind a Citigroup vezető kötvénykereskedőkkel bontott szerződést. Michael Newman, a Barclays kamatláb-kereskedésért felelős vezetője, aki Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot felügyelte, április közepén távozott a banktól. Aditya Singhal, a Citigroup CEEMEA régiós kötvénykereskedésért felelős vezetője az év elején hagyta el az amerikai bankot.

A Barclays szóvivője szerint a veszteségek a globális üzletmenet összefüggésében csekélyek voltak, és nem egy személynek tudhatók be. A Citigroup szóvivője nem kívánt nyilatkozni a történtekről.

A magyar kötvények piacán a jegybanki kamatvágások hatására, majd az MNB kamatcsökkentésének lassítása nyomán megélénkült a kereskedési aktivitás. A MarketAxess kötvénykereskedelmi platform adatai szerint az év első négy hónapjában közel 27 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a magyar kötvények, ami több mint 50%-os növekedést jelent a 2023 azonos időszakához képest. Április 17-én a 10 éves magyar kötvények hozama 7,20%-ra emelkedett az LSEG adatai szerint, ami jelentős növekedés a három hónappal korábbi 5,60%-os mélyponthoz képest.

Az európai kamatláb-kereskedelmi üzletágban több bank is veszteségeket szenvedett el, köztük a BNPP és a Citi, amikor a 2023 végi váratlan rali sok kereskedőt meglepetésként ért. A Barclays vezérigazgatója, C.S. Venkatakrishnan nemrégiben kifejezte elégedetlenségét az európai kamatláb-üzletág teljesítményével, és a bank az elmúlt hónapokban több vezető makrokereskedőjét is elbocsátotta.

A cikk végén felhívják a figyelmet arra, hogy az írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.