A Föld mélyének titkai: Az ősi magmaóceán nyomai

Kutatók egy nemzetközi csoportja új megvilágításba helyezte a Föld mélyében található titokzatos D" réteg eredetét, amely a bolygónk korai történetének maradványai lehetnek.

Mélyen a Föld belsejében, közel 3000 kilométeres mélységben húzódik egy rejtélyes anyagsáv, a D" réteg, amely a tudományos közösség figyelmét már hosszú ideje magára vonja. Az új kutatások szerint ez a helyenként vékony, máshol vastag réteg egy ősi magmaóceánból származhat, amely feltételezések szerint egymilliárd évvel ezelőtt borította a Földet.

A nemzetközi kutatócsoport által végzett szimulációk alapján a D" réteg egyenetlenségei a szélsőséges nyomás és hőmérséklet hatására végbement kémiai reakciók eredményei lehetnek. A Science Alert által ismertetett, a National Science Review-ban publikált eredmények szerint ezek a reakciók az ősi magmaóceán alján zajlottak le.

A kutatás újdonsága abban rejlik, hogy a szimulációk során figyelembe vették a víz jelenlétét az ősi magmaóceánokban, amelynek hatását a korábbi modellek gyakran mellőzték. A tanulmány szerint a víz és ásványi anyagok keveredése vas-magnézium-peroxid képződését eredményezte, ami magához vonzza a vasat. Ennek köszönhetően a D" rétegben vasban gazdag területek jöhettek létre, amelyek közvetlenül a Föld olvadt külső magja felett helyezkednek el.

A kutatók úgy vélik, hogy ezek a vasban gazdag rétegek szigetelő hatásúak voltak, és elkülönítették az alsó köpeny különböző régióit egymástól. Qingyang Hu, a pekingi Center for High Pressure Science and Technology Advanced Research munkatársa szerint a vasban gazdag peroxid, amely az ősi vízből keletkezett, kulcsszerepet játszott a D" réteg heterogén szerkezetének kialakulásában.

A tudósok azt is megjegyzik, hogy a magmaóceán egy másik bolygóval való óriási ütközés következtében jöhetett létre, mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt.