Az orosz ipar lassulása meglepte az elemzőket, miközben Oroszország fegyverkezik

Az orosz ipari termelés növekedése áprilisban lassult, ellentétben az elemzők által várt gyorsulással, az orosz statisztikai hivatal adatai szerint. Áprilisban az ipari termelés növekedése 3,9 százalékra mérséklődött a márciusi 4 százalékról, míg az elemzők 4,2 százalékos növekedést vártak.

Az idei első négy hónapban az ipari termelés 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Áprilisban a bányaipari termelés éves szinten 1,7 százalékkal csökkent a márciusi 0,4 százalékos növekedés után, míg a feldolgozóiparban a termelés növekedése 8,3 százalékra gyorsult a márciusi 6 százalékról.

A szezonális és naptári hatásoktól megtisztított adatok alapján az áprilisi orosz ipari termelés 0,2 százalékkal csökkent márciushoz képest, amikor még 0,1 százalékos növekedést regisztráltak.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az idei évre 2,5 százalékos ipari termelésnövekedést prognosztizál, ezen belül a feldolgozóipar 4 százalékos bővülésére számítanak. Tavaly az orosz ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt, ami jelentős javulást jelent a 2022. évi 0,7 százalékos bővüléshez képest.

Eközben az orosz védelmi képességek is bővülnek, a ViralPress és a Reuters által közzétett videók tanúsága szerint. Az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeken egy TOSz-2 „Toszocska” rakéta-sorozatvető (nehéz lángszóró) rendszer látható, amelyet orosz katonák készítenek elő egy álcázott, erdős területen. A TOSz-2-es egy mező melletti földúton manőverezik, és kilő egy rakétát, majd a képsorokat drónfelvételek követik, amelyek a földön bekövetkező robbanást mutatják.

A TOSz-2-es egy modern tüzérségi rendszer, először 2020-ban mutatták be, a TOSz-1 és TOSz-1A „nehéz lángszórók” utódja. Egy 220 milliméteres rakéta-sorozatvető rendszer, melyet az oroszok azért neveztek el lángszórónak, mert termobárikus robbanófejet használ. Elvileg pontosabb és nagyobb lőtávolsággal rendelkezik, mint a TOSz-1-es, illetve fontos különbség, hogy nem egy T-72-es alvázon, hanem egy Ural teherautóról működik.

Az orosz védelmi minisztérium május 28-án, kedden közzétett közleményében azt állítják, hogy a TOSz-2 „Toszocska” nehéz lángszóró rendszerének legénysége az ukrán fegyveres erők szakaszának erődítményeit és emberállományát semmisítette meg. A hosszú távú céllal használt erődítményeket az Ukrán Fegyveres Erők harcosainak páncélozott járművei védték, valamint az orosz támadások különféle - ásott és nem ásott - állásokat is megsemmisítettek. A célpontok bemérését a csoport pilóta nélküli légi járműveinek kezelői végzik, valós időben.

Az oroszok május elején indítottak nagyszabású támadást Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv ellen, de a hadműveletek előbb belassultak, mostanra viszont teljesen meg is álltak. Az elmúlt napokban a harkivi frontvonalon, különösen Vovcsanszk városában dúltak a leghevesebb harcok. Az összecsapások nem szűntek meg, de a korábbi előrenyomulás helyett az ukránok szereztek vissza területeket. Egyes jelentések szerint az oroszok egyre inkább távolról, nehéz tüzérséggel és légibombákkal próbálják pusztítani a várost. A háború előtt körülbelül 18 ezer fős lakosságú kisváros egyik felét az oroszok, a másikat az ukránok ellenőrzik, de a védők már több kisebb területet is visszaszereztek. Az ukrán védelmi miniszter korábbi nyilatkozata szerint az orosz csapatok a nyáron akár 2-300 ezer katonával is bővülhetnek, ami újra kedvező helyzetbe hozhatja Moszkvát.

A fegyverkezés részeként Oroszország Szu-25-ös harci repülőgépeket is bevetett, amelyeknek fontos feladata volt az ukrán csapatok rotációjának megzavarása a frontvonalakon. A Viral Press és a Reuters által közzétett felvételeken látható, hogy az orosz harci repülőgépeket egy meg nem nevezett helyen készítik elő a felszállásra, majd alacsonyan repülnek a vidék felett és tüzelni kezdenek. A videók több robbanást is mutatnak, amelyek állítólag az ukrán állásokat érték. Az orosz repülőgépek ezután irányt változtattak, és úgy tűnik, hogy kitérő manővert hajtottak végre, mielőtt egy városi terület fölé repültek volna. A felvételek mellé az orosz védelmi minisztérium május 29-én kiadott közleményében azt állították, hogy a Szu-25-ösök személyzete megzavarta az Ukrán Fegyveres Erők egységeinek rotációját a Vosztok erők felelősségi körébe tartozó területen.

Az ukrajnai háborúban a pilóta nélküli drónok tömeges használata jelentős fejlesztést jelent, és mindkét fél előszeretettel alkalmazza őket. Egy friss eseményben egy ukrán FPV (First Person View) öngyilkos drón üldözőbe vett egy éppen adatgyűjtésen lévő orosz felderítő drónt. A felvételen látható, hogy az ukrán drón sikeresen kiszúrja és megsemmisíti az orosz eszközt a levegőben, ami meglepetésként hat, tekintettel a nagy sebességnél szükséges komoly manőverezési képességre és tapasztalatra. Ez az égi összecsapás az ukránok győzelmét jelentette.

A konfliktus újabb fejleményeként az ukrán hírszerzés „13-as csoport” nevű különleges egységének drónjai megsemmisítettek két orosz Ksz-701 őrnaszádot a krími Vuzka-öbölben. A Scopal és a Reuters által közzétett felvételek alapján a rajtaütés sikeres volt annak ellenére, hogy az orosz légierő több tucatnyi próbálkozást hajtott végre a drónok kilövésére. A Fekete-tengeri Flotta kötelékében összesen 19 darab Ksz-71-es teljesít szolgálatot.

Az ukrán védelmi minisztérium által közzétett látványos archív felvételen egy ukrán Abrams harckocsi látható, ahogy az Avgyijivka mellett található kokszüzemet lövi. Az amerikai Abrams harckocsik hírneve kétes, a CNN riportja szerint ukrán harckocsizók elégtelen teljesítményről panaszkodnak a fronton. A felvétel hetekkel ezelőtt készült, amikor az ukrán harckocsizók még lőtávolságán belül voltak Avgyijivkában, azóta a térséget teljesen elfoglalta az orosz hadsereg.