A világ legnagyobb botnetjének leállítása

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma bejelentette, hogy sikeresen felszámolták a világ eddigi legnagyobb botnetjét, amelyen keresztül több mint 5,9 milliárd dollár értékben követtek el csalásokat és egyéb bűncselekményeket.

Az akció során az FBI, a szingapúri és thaiföldi hatóságok, valamint a Microsoft együttműködésével sikerült megállítaniuk a 911 S5 névre keresztelt botnetet, amelyet egy kínai állampolgárságú személy, YunHe Wang irányított. A botnet egy fertőzött számítógépek hálózata volt, amelyet adathalászatra, spamek küldésére és DDoS-támadásokra használtak.

YunHe Wangot és társait számítógépes csalás, összeesküvés és pénzmosás vádjával állítják bíróság elé. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, akár 65 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A vádak szerint Wang 2014 és 2022 között mintegy 150 szerver segítségével hozta létre és működtette a botnetet, amely közel 200 országban több mint 19 millió IP-címet tört fel. A botnetet különféle bűncselekmények, többek között nagyszabású csalások, gyermekek kizsákmányolása, zaklatás, bombafenyegetések és exportjogsértések elkövetésére használták.

A leleplezett hálózat lehetővé tette a kiberbűnözők számára, hogy lopott hitelkártya-adatokkal vásároljanak, pénzt mossanak, illetve az IP-címeket mások számára is eladják. Wang ezen tevékenységek révén körülbelül 99 millió dollárt keresett.