Az EU&I választási kalkulátor segítségével könnyebben dönthetünk az EP-választáson

Az EU&I választási kalkulátor egy olyan alkalmazás, amely segít eldönteni, hogy melyik párt európai programja áll a legközelebb a saját politikai preferenciáinkhoz és véleményünkhöz. A kalkulátor használatával nemcsak a magyar, hanem az Európai Unió összes tagállamának pártjaival is összehasonlíthatjuk véleményünket, és megtudhatjuk, melyik pártok álláspontja áll hozzánk a legközelebb.

Az Európai Egyetemi Intézet által kifejlesztett EU&I alkalmazás egy rövid kvíz kitöltésével kínál segítséget azoknak, akik még nem döntötték el, melyik pártot támogatják a június 9-ei európai parlamenti választáson. A választási tanácsadó alkalmazásban szakértők értékelték a pártok programjait, és a felhasználóknak politikai álláspontjukkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk többek között a gazdaság, adózás, migráció, LMBTQ-jogok és az Európai Unió témakörében. Az alkalmazás ezután kiszámolja, hogy a válaszok alapján mennyire egyezik a felhasználó politikai nézete az egyes pártok programjaival.

A magyar pártok esetében az alkalmazás megmutatja, hogy melyik politikai párt áll a legközelebb a felhasználó véleményéhez, és ezt a rangsort az elsőtől az utolsóig láthatjuk. Emellett a politikai tájképen is megtekinthetjük, hogy a saját álláspontunk hol helyezkedik el a baloldal-progresszív és jobboldal-konzervatív, valamint a nemzeti autonómia és európai integráció tengelyeken. Az alkalmazás további dimenziókban, mint például gazdaság, értékek, ökológia és Ukrajna témakörben is mutatja az egyezést a politikai pártokkal.

A külföldi pártok esetében az alkalmazás bemutatja, hogy a felhasználó véleménye mennyire egyezik meg Európa más országaiban lévő pártokkal, ami érdekes lehet, bár a szavazás szempontjából kevésbé hasznos, mivel jelenleg nem szavazhatunk más tagállamok listáira, kivéve ha életvitelszerűen egy másik országban tartózkodunk.

Az alkalmazás azt is megmutatja, hogy melyik európai pártcsalád programja áll hozzánk a legközelebb. Az Európai Parlamentben a legtöbb párt csatlakozik egy európai pártcsaládhoz, amelyek ideológiai alapon szerveződnek, és fontos szerepet játszanak a parlamenti munkában, például a bizottságok elnökeit és a parlament alelnökeit is ők jelölik.

Az EU&I alkalmazás célja nem az, hogy megmondja, kire szavazzunk, hanem hogy segítséget nyújtson a választóknak abban, hogy mennyire állnak közel hozzájuk az egyes pártok programjai. Az alkalmazás használata elgondolkodtató lehet, és segíthet felmérni, hogy a magyar pártok közül melyik, vagy melyik európai pártcsalád tükrözi leginkább az értékeinket. Az alkalmazás magyar és angol nyelven is elérhető, és érdemes lehet kipróbálni a döntés előtt.