Az Átrium Színház új fejezete

2022-ben a nézők nagylelkű felajánlásaikkal megmentették az Átrium Színházban futó kedvenc előadásaikat, de 2023-ban mégis el kell búcsúzniuk a Kultúrbrigád produkcióitól, mint például Az Őrült Nők Ketrece, az Igenis, miniszterelnök úr! vagy a Holt költők társasága. A színházi épület továbbra is működni fog, de a Kultúrbrigád előadásai már nem lesznek láthatók itt.

Zsedényi Balázs, a Kultúrbrigád és az Átrium Színház operatív igazgatója szerint a szerződésük 2024 júliusában lejár, és nem kívánnak meghosszabbítani, mivel a működési keretek nem fenntarthatóak. A színházat a tulajdonosok ingyen bocsátották rendelkezésre, de a fenntartási költségek és a megszűnt állami támogatások miatt nem tudnak tovább működni. Zsedényi szerint a független színházak nem élhetnek meg a piacról, és a jegyárakat sem emelhetik meg tetszőlegesen. A TAO támogatások eltörlése is hozzájárult a helyzet súlyosbodásához.

A Kultúrbrigád előadásai sikeresek voltak, de Zsedényi elismeri, hogy voltak bukásaik is, amelyeket szintén finanszírozni kellett. Az előadások sikeressége nem garantált, még ismert rendezők és színészek esetében sem.

Zsedényi Balázs szerint a magyar színházkultúra nemzeti érték, és nem tartja túlzásnak a színházak számát Magyarországon. Úgy véli, a közönség igényei és a színpadon látott teljesítmény között van összefüggés, és a kultúrafinanszírozásnak értéket képviselő produkciókat kellene előtérbe helyeznie.

A Kultúrbrigád továbbra is keresi a lehetőségeket az előadásaik életben tartására, de nem mindenáron. Zsedényi hangsúlyozza, hogy a színházi gondolkodásukat és a közösséget összefogó brandet, a szellemiséget szeretnék megőrizni. A színház üzemeltetésétől eltekintenek, de befogadó terek iránt nyitottak maradnak.

A Kultúrbrigád és a közönsége közötti kapcsolat erős, ami Zsedényi szerint a modern magyar demokrácia kultúrtörténetében példa nélküli. A nézők támogatása és elkötelezettsége jelentős, és ez adja a munkájuk értelmét.

2024 szeptemberétől azonban új kollaboráció költözik az Átriumba, mely az épületben nem ismeretlen társulatok, mint a Pintér Béla és Társulata, a Dumaszínház, a Delta Produkció, a Füge Produkció és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésére épül. Az Átrium működtetését ezentúl a Pintér Béla és Társulata, a Dumaszínház, a Delta Produkció, a Füge Produkció és az Orlai Produkciós Iroda folytatja. Céljuk egy megbízható alapokon nyugvó, de a független előadó-művészeti terület számára is nyitott befogadóhely működtetése, valamint az Átrium brand továbbépítése. A Pintér Béla és Társulata Facebook-oldalán köszönetet mondtak és jókívánságaikat fejezték ki a távozó Kultúrbrigád irányába. Az új menedzsmenti gondolkodás mellett hangsúlyt kap a kortárs magyar szöveg fontossága és népszerűsítése, valamint az aktuális társadalmi és hétköznapi jelenségekre való érzékeny reagálás. Középtávon cél a partnerek által közösen létrehozott koprodukciók bemutatása, kortárs dráma pályázat kiírása és szakmai rendezvények szervezése is. A Pintér Béla és Társulata által közzétett Facebook-poszt szerint a társulatok közös nevezője egy elsősorban produceri alapú működési modell kialakítása, és egy megbízható alapokon nyugvó, de a független előadó-művészeti terület számára is nyitott befogadóhely működtetése. Az új kollaboráció célja az intézmény elmúlt 12 évének színházi hagyományaihoz és szakmai sikereihez méltó színvonalas és sokszínű műsor-politika összeállítása, amely a Margit-negyed lokális igényeihez is igazodik.

Pintér Béla és Társulata június végén öt év után búcsúzik az újpesti Up rendezvénytértől, és köszönetet mondanak az újpesti kollégáknak, üzemeltetőknek és fenntartóknak. A társulat utolsó újpesti előadásaira jegyek még kaphatók, és a távozó Kultúrbrigádnak sok sikert és kitartást kívánnak a továbbiakhoz. Őszintén remélik, hogy a Kultúrbrigád megtalálja a lehetőséget arra, hogy folytathassa azt, amiért az elmúlt években szívükkel-lelkükkel dolgoztak.