Genetikailag módosított sertésmáj átültetése Kínában

Jelentős előrelépés történt a xenotranszplantáció területén, miután kínai kutatók sikeresen ültettek át egy genetikailag módosított sertésmájat egy súlyos májrákban szenvedő betegbe.

A kínai beteg, aki májátültetésre szorult, május közepén kapott egy genetikailag módosított sertésmájat, és a műtét után jól van, szabadon tud mozogni. A 71 éves páciens szervezete nem utasította el a beültetett szervet, májfunkciói és egyéb egészségügyi mutatói rendben voltak a május 17-i beavatkozás után egy héttel. A China Daily beszámolója szerint a beültetett máj napi epeszekréciója körülbelül 200 ml, ami azt mutatja, hogy a szerv sikeresen integrálódott és megfelelően működik.

A sertésmáj beültetésének folyamatát a Hospital of Anhui Medical University végezte el. Az Interesting Engineering szerint a sertés ideális alanya a xenotranszplantációnak, mivel szervei méretben és anatómiailag nagyon hasonlítanak az emberi szervekhez. A kutatók a CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológiát használva távolítottak el néhány sertésgént a szervből, és azokat emberi génekkel pótolták.

Korábban, márciusban egy amerikai férfi kapott világon elsőként sertésvesét, aki a beavatkozást követően két hónappal elhunyt, de az orvosok szerint a halálában nem játszott szerepet a beültetett szerv.