84 év után került vissza egy könyv a Helsinki Központi Könyvtárba

Arthur Conan Doyle A menekültek című művének finn fordítása több mint nyolc évtizedes késéssel került vissza a Helsinki Központi Könyvtár gyűjteményébe. A könyvet eredetileg 1939. december 26-ig kellett volna visszavinni, azonban a szovjet csapatok támadása miatt ez nem történt meg.

A könyv hosszú idő után is kiváló állapotban maradt, ami lehetővé teszi, hogy ismét kölcsönözhető legyen a könyvtárban. Ez az eset nem egyedi, hiszen az Egyesült Államokban is történt hasonló, amikor egy könyvet 96 évvel a kölcsönzési határidő után vittek vissza.

Az amerikai esetben Benson Lossing A History of the United States (Az Egyesült Államok története) című könyvéről volt szó, amelyet feltehetően 1881-ben adtak ki, és a St. Helena könyvtárban került elő. Az ilyen esetek rávilágítanak arra, hogy a könyvek évtizedeken át is képesek túlélni, és visszakerülhetnek a közkincs részévé.

A Helsinki Központi Könyvtár könyvtárosa, Heini Strand elmondta, hogy ilyen hosszú időre kölcsönvett könyvet még sohasem kaptak vissza. Az olvasó és a könyvet visszaadó személy közötti kapcsolatról konkrét információt nem tudott adni, de általánosságban megjegyezte, hogy az efféle, évtizedekkel később megkerülő könyvek gyakran egy elhunyt rokon hagyatékában kerülnek elő. A könyvtár Facebook-oldalának posztja szerint az eredeti kölcsönző a főváros Pursimiehenkatu negyedében élő üzletember volt.

A könyvtárban úgy döntöttek, hogy a késedelmi díjtól eltekintenek, és Strand könyvtáros szerint ez egy igazán szép gesztus az emberektől, akik helyesen akarnak cselekedni, és visszaadni egy könyvet, amely egy könyvtár tulajdona.

A Finnország és az egykori Szovjetunió közötti úgynevezett téli háború 1940 márciusáig tartott, és egy békemegállapodással zárult, amelyben Finnország jelentős területeit vesztette el. A 17. századi Franciaországban játszódó történelmi regény, amely 1925-ben jelent meg, jó állapota miatt valószínűleg ismét ki lehet majd kölcsönözni a könyvtárból. A könyvtáros megjegyezte, hogy a régi könyvek általában sokkal jobb minőségűek voltak, mint az újak. Strand könyvtáros a rekordhosszúságú kölcsönzésre logikus történelmi magyarázatként azt hozta fel, hogy a Szovjetunió 1939 novemberében rohanta le Finnországot, így a könyvtári határidők betartása nem számított akkor a legégetőbb feladatnak a finnek számára. A téli háború végül 1940 májusáig tartott, amikor békeegyezményt írtak alá a felek.