Amerikai tőzsdék: Esések a nyitás után, a Salesforce részvényei zuhanásban

A várakozásokat alulmúló GDP-adatok hatására csökkenéssel indítottak az amerikai tőzsdék; a Dow Jones 0,9%-os, az S&P 500 0,2%-os, míg a Nasdaq 0,3%-os mínuszban kezdte a napot.

A mai tőzsdenyitást követően a Dow Jones index részvényei között vegyes a kép. Néhány vállalat, mint például a Caterpillar és a Walgreens részvényei erősödést mutatnak, míg mások, úgymint a Salesforce és a Goldman Sachs papírjai a lista végén helyezkednek el. A piaci hangulatot nem befolyásolta jelentősen a GDP-adatok felülvizsgálata, mivel az első negyedéves növekedés lassulása már korábban ismert volt.

A technológiai részvények közül kiemelkedően a Tesla papírjai teljesítettek jól a nyitás után, míg a Microsoft részvényei a leggyengébben szerepeltek a "Magnificent Seven" néven emlegetett csoportban.

A Salesforce részvényei azonban több mint 20 százalékot zuhantak, miután a vállalat a várakozásoktól elmaradó első negyedéves bevételi számokat és előrejelzést közölt, ami az elmúlt majdnem két évtizedben a legnagyobb napi esést jelentette a cég számára. Az elemzők által várt 9,17 milliárd dolláros bevétellel szemben a cég csak 9,13 milliárd dolláros bevételt ért el. A Salesforce visszafogottabb előrejelzést is közölt a következő negyedévre, ami szintén hozzájárult az árfolyam eséséhez. A Citi elemzői szerint a makrogazdasági kihívások és a Salesforce piacra lépési stratégiájának változtatásai is közrejátszhattak a gyengébb teljesítményben. A Citi jelentős mértékben, 323 dollárról 260 dollárra csökkentette a célárát, míg a Goldman Sachs továbbra is vételre ajánlja a részvényt, és "kiváló minőségű szoftver franchise-nak" tartja a céget. A Morgan Stanley szakértői szerint a negyedéves eredmények csalódást okoztak, de a vállalat profitálni fog a mesterséges intelligenciából, különösen jövő évben, és továbbra is felülsúlyozásra ajánlják a részvényt.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen cikk nem tekinthető befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.