AfD listavezetője Budapestre érkezik új EP-frakció tárgyalására

Pénteken Budapestre látogat Maximilian Krah, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt EP-listavezetője, hogy Toroczkai Lászlóval, a Mi Hazánk elnökével egy új európai parlamenti frakció létrehozásáról tárgyaljon.

Az RTL Híradója szerint a Mi Hazánk eddig az Identitás és Demokrácia (ID) nevű radikális jobboldali pártcsaládhoz tervezett csatlakozni az Európai Parlamentben, amennyiben mandátumot szereznek a június 9-i EP-választáson. Azonban az AfD-t, amely az ID egyik vezető ereje volt, a héten kizárták a pártcsaládból, miután Krah egy interjúban megjegyzéseket tett a II. világháborús náci SS egyenruháját viselő személyekről. Toroczkai László az AfD és Krah kapcsán kijelentette, hogy „nyilvánvalóan az AfD és Maximilian Krah sem náci.”

A Mi Hazánk elnöke elmondta, hogy a pártja és európai szövetségeseik, köztük a bolgár Újjászületéssel, egy teljesen új frakció létrehozásán dolgoznak. A korábbi felmérések szerint az ID-t a június 6–9. közötti voksolás egyik nagy nyertesének várták, de az AfD kizárásával az ID-frakció létszáma 58-ról 49 fősre csökkenhet. Ennek ellenére előrejelzések szerint az AfD a 2019-es eredményét jóval felülmúlhatja. Magyarországon június 9-én kerül sor az EP-választásra.

Toroczkai László magabiztosan várja a választást, és úgy véli, hogy a Mi Hazánk Mozgalomnak elegendő tartaléka és jól szervezett tagsága van ahhoz, hogy bejussanak az Európai Parlamentbe. Elismerte, hogy az év elején még két képviselő bejutásával számoltak, de Magyar Péter színrelépése rontotta az esélyeiket. Habár az EP-listát Toroczkai vezeti, és a második helyen Dúró Dóra szerepel, ők nem lennének EP-képviselők, a harmadik helyen szereplő Borvendég Zsuzsanna viszont igen.

Egy új EP-frakció létrehozásához jelenleg hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges. A legutóbbi mandátumbecslések szerint az AfD 16-17 mandátumot szerezhet az EP-választáson.