Budapestre érkezik az AfD listavezetője, Toroczkai Lászlóval tárgyal

Pénteken Budapestre látogat a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt európai listavezetője, Maximilian Krah, hogy tárgyalásokat folytasson a Mi Hazánk Mozgalom elnökével, egy új jobboldali frakció létrehozásának lehetőségéről.

A Mi Hazánk eredetileg az Identitás és Demokrácia Európai Parlamenti frakcióhoz csatlakozott volna, azonban miután az AfD-t kizárták onnan, Toroczkai László és pártja inkább az AfD-vel és más európai szövetségeseikkel alakítanának új képviselőcsoportot.

Maximilian Krah és pártja, az AfD, az Identitás és Demokrácia frakcióból való kizárásukat követően került a figyelem középpontjába. Krah egy olasz lapnak adott interjújában kijelentette, hogy "soha nem fogja azt mondani, hogy minden ember, aki valaha SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző lett volna", ami miatt kritikák érték.

Emellett Krah személye körül további kontroverziák is felmerültek. Egyik közvetlen segítőjével kapcsolatban felvetődött a gyanú, hogy Kínának kémkedhetett, ami miatt többek között Krah brüsszeli irodájában is házkutatást tartottak, és őt tanúként kezelik az ügyben. Egy másik munkatársánál pedig azért folytattak házkutatást, mert a gyanú szerint érintett lehet az orosz befolyásolási kísérlet miatt indult ügyben.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Krah kijelentésével kapcsolatban kijelentette: "Nyilvánvalóan az AFD és Maximilian Krah sem náci". Toroczkai az RTL-nek nyilatkozva bizakodóan nyilatkozott pártja Európai Parlamentbe jutásának lehetőségéről is, és azt mondta, nem kérdés, hogy a pártja bejut az Európai Parlamentbe.