Megszokni a posztfasizmust

Jó reggelt! Nyakunkon a kampányhajrá, egymást követik az olyan napok, amikor majd' kicsordul az újságból a sok tartalom. A szerda elvileg eseményektől mentes, sima hétköznap volt, mégis kénytelen leszek szinte csak a nagyobb cikkeinkre szorítkozni. De ennél nagyobb bajunk ne legyen!

Orbánista realizmus témájában Herczeg Márk posztpesszimista véleménycikke arról ír, hogy 14 évvel a legutóbbi rendszerváltás után a posztfasizmus a természet részévé vált, és aki boldogulni akar, az nem mehet szembe az időjárás istenével. Nem szabad azt várni, hogy Magyar Péter olyan legyen, mint Orbán, vagy hogy Vitézy Dávid meg tudjon egyezni az uralkodóval.

A kibervédelem terén visszatekintve úgy tűnik, hogy 2015 tavaszáig volt a magyar kibervédelem aranykora, aztán ezt szétbombázták. Az addig a Nemzeti Biztonsági Felügyelet alatt koordinált kibervédelmet a titkosszolgálatok vonták magukhoz. Frész Ferenccel, az állami kibervédelem korábbi vezetőjével körbejárjuk a témát.

Tektonikus mozgások figyelhetők meg a jobboldalon az EP-választások előtt, de hiába akart Orbán lenni a nagy egységteremtő, most mások viszik el előle a show-t. Mindenki Meloninak udvarol, a Néppárt még jól is járhat az átmozgásokkal, von der Leyen bizottsági elnöksége viszont megkérdőjeleződött. Az AFD kitúrása mögötti okokat és a Fidesznek osztott lapokat is vizsgáljuk.

A Medián mérései szerint a Tisza Párt Budapesten pár nap alatt óriásit erősödött. A Mediaworks Baranyát kéretlen fideszes propagandával szórta meg, a közmédia Híradójában pedig egy az egyben leadták Orbán Viktor kampányvideóját. Ha Orbán Viktor kocsmázik, jó a hangulat, ha Magyar Péter, akkor rossz példát látnak a fiatalok.

Szerdán a bíróság meghallgatta Ádám Zoltánt, a Corvinus Egyetemről azonnali hatállyal kirúgott docenst, aki azért perelte be az egyetemet, hogy vegyék vissza az állásába, fizessék ki az elmaradt munkabérét, és fizessenek sérelemdíjat.

Minókát, a törpetacskót majdnem megette egy vaddisznó. Az állatorvos az életmentő műtét előtt tisztázta, hogy csak akkor tudják elkezdeni, ha aláírja, hogy 300 ezer forint erejéig biztosan tudja vállalni a költségeket.

A kultúra terén egy borízű podcast különkiadásban Azahriahról beszélünk: mi kerül három koncerten másfélmilliárd forintba? Az ukrán háború miatt nincs pirotechnika, kifogyott hangcuccból az ország. Fásy Ádám nem egy Lombardo. A hárompuskásos menedzserek a stúdióban.

Végül Ionescu Raul, a pályakezdő színészről is ejtünk szót, akire érdemes lesz odafigyelni a jövőben. Beszélgettünk vele rövidfilmezésről, nyomulásról, de osztályfőnökéről, Vidnyánszky Attiláról is.