A magyarok megosztottak az Ukrajnának nyújtott EU-s támogatás kérdésében

A Závecz Research által a 24.hu megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a magyarok közel fele, 46 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió bármilyen módon támogassa Ukrajnát.

A felmérés eredményei alapján a magyar társadalom megosztott ebben a kérdésben. A megkérdezettek 32 százaléka támogatná Ukrajna pénzügyi, gazdasági és humanitárius segítségben részesítését az EU részéről, míg 16 százalékuk a fegyverek és egyéb hadianyagok küldését is helyeselné. Ezzel szemben a válaszadók 46 százaléka ellenez mindenféle támogatást, és 4 százalék nem nyilatkozott a kérdésben.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a kormánypárti és ellenzéki szavazók véleménye jelentősen eltér egymástól. A Fidesz szimpatizánsainak csupán 15 százaléka támogatja a nem fegyveres segítségnyújtást, 6 százalékuk a fegyverek küldését, míg 77 százalékuk semmilyen támogatást nem adna. A Tisza Párt híveinek 44 százaléka állna ki a pénzügyi és humanitárius segítség mellett, 25 százalékuk a fegyverek küldését is támogatná, és 29 százalékuk zárkózik el minden segítségnyújtástól. A DK–MSZP–Párbeszéd szavazóinak 8 százaléka ellenzi minden támogatást, míg közel fele, 48 százaléka a nem fegyveres, és 37 százaléka a fegyveres segítségnyújtást is pártolja.

A közvélemény-kutatás 1000 fő megkérdezésével, telefonos módszerrel készült, és az ország felnőtt népességét reprezentálja. Az eredmények hibahatára plusz/mínusz 3,2 százalék. Az adatfelvétel 2024 május 8. és 14. között történt.

Az Európai Tanulmányok Központjának (ECFR) februári kutatása szerint Magyarországon a megkérdezettek 31 százaléka vélte úgy, hogy Oroszország fog győzni a konfliktusban. Ezzel Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a legnagyobb arányban számítanak orosz győzelemre. Egy korábbi, tavaly nyári kutatásban a megkérdezettek 59 százaléka támogatta az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, míg 37 százalékuk ellenezte azokat.

A támogatás mértékében a férfiak és a nők között is különbség van: a nők 54 százaléka, míg a férfiak 38 százaléka támogatja a háborúból való teljes kimaradást. A férfiak nagyobb arányban – 26 százalékban – küldenének fegyvert, szemben a nők 10 százalékos választásával. Az életkor szerinti megoszlásban a fiatalok 47, a középkorúak 51 százaléka, míg a 60 évnél idősebbek körében 41 százalékban népszerű az a vélemény, amely elutasítja Ukrajna támogatását. Budapesten 40, a városokban 47, a községekben 49 százalék válaszolt úgy, hogy semmiféle segítséget nem kellene adni Ukrajnának. Az alapfokú végzettséggel rendelkezők 54 százaléka, a középfokú végzettségűek 43 százaléka, míg a felsőfokú végzettségűek 34 százaléka támogatja a teljes kimaradást, utóbbiak 26 százaléka fegyverekkel is támogatná Ukrajnát.