A madarak rejtélyes hangyafürdői

Sokan kerüljük a hangyákat, de a madarak egy része éppen ellenkezőleg, kifejezetten keresi a társaságukat, és fürdőzik a jelenlétükben. Ezt a viselkedést antingnak nevezik, és bár a jelenség jól megfigyelt, a tudomány még nem jutott egyértelmű magyarázatra.

A madarak és hangyák közötti különleges kapcsolatot már a 19. század közepe óta tanulmányozzák, és több mint kétszáz madárfajt és huszonnégy hangyafajt azonosítottak, amelyek részt vesznek ebben a viselkedésben. Az anting során a madarak vagy aktívan dörzsölik be magukat a hangyákkal, vagy passzívan várják, hogy a rovarok ellepjék őket.

A tudósok több elméletet is felvetettek az anting céljára. Az egyik legelterjedtebb hipotézis szerint a hangyák által kiválasztott hangyasav segít a madaraknak megszabadulni a tollazatukban élősködő atkáktól és egyéb parazitáktól. Egy másik teória szerint a madarak a hangyasavat a tollazatukba dörzsölve megszabadulnak a kellemetlen íztől és mérgező hatástól, majd megeszik a rovarokat.

Egy harmadik magyarázat szerint a hangyák váladékai segíthetik a madarak vedlési folyamatát, serkenthetik az új tollak növekedését és enyhíthetik a bőrirritációt. A negyedik elmélet egyszerűen csak a jó érzésre vezeti vissza az antingot, mint egyfajta érzékszervi stimulációt, amely nem szolgál konkrét cél.

Bár az antingról számos kutatás született, egyik elméletet sem sikerült egyértelműen igazolni. Elképzelhető, hogy a különböző madárfajoknál különböző magyarázatok állhatnak a jelenség hátterében. Az antingoló madarak egy része ráadásul más állatokat is használhat a hangyák helyett, például csigákat, százlábúakat, szöcskéket, darazsakat vagy hernyókat, és akár citromhéjat vagy cigarettacsikket is bevetnek hangyapótlékként.