Közérzetjavító cégek terjeszkedése az országban

Cikksorozatunkban a nyugdíjasokra specializálódott közérzetjavító cégek tevékenységét és a mögöttük álló szereplőket vizsgáltuk. Most a közérzetjavító termékeket kínáló és egészségügyi állapotfelmérést végző vállalkozások jelenlegi és korábbi telephelyeit tekintettük át, melyeket térképre helyeztünk és infografikán is bemutattunk.

Budapesten található a CardioMed üzlet, ahol egy idős házaspár BNM oxigén koncentrátort vásárolt. Az alternativeshop weboldalán korábban az oxigénhiány lehetséges következményeiről írtak, "Internet" forrásmegjelöléssel. Az Ó utcai üzletben orvostechnikai és gyógyászati segédeszközöket árulnak, és ez az Egyéb Humán Egészségügyi Szolgáltató Kft. (korábban Magyar Állapotfelmérő Centrum) egyik működő telephelye.

Rejtőzködő közérzetjavító üzletek

A közérzetjavító termékekkel házaló és állapotfelmérést kínáló cégek a hatóságok figyelmét is felkeltették. A rendőrség és a GVH is foglalkozott már a BNM termékekkel, melyeknek az Alternatív a kizárólagos forgalmazója. A cégek korábbi munkavállalóival készült beszélgetéseink során kiderült, hogy a potenciális vásárlókat gyakran a telefonkönyvből választották ki.

Az állapotfelmérésekre és a termékek értékesítésére gyakran nincs online hirdetés, így csak a célzottan megkeresettek vagy a véletlenül rábukkanók tudnak róluk. Az üzletek gyakran váltanak nevet, de kutatásunkkal információt szereztünk róluk.

„Természetes alternatív gyógymódok”

A BNM márka magyar nyelvű oldala szerint a cég közérzetjavító és wellness eszközök gyártására, forgalmazására és fejlesztésére specializálódott. A márka mögött álló cég a Marshall-szigetekre van bejegyezve. A BNM oldalán hat partner üzletet sorolnak fel, melyek közül kettő, a MedHome és a debreceni Life még működik.

Több, jelenleg is működő üzletet találtunk

A nyilvános adatokból közel húsz, közérzetjavításhoz kötődő cég telephelyeit és fióktelepeit vizsgálva országszerte közel ötven jelenlegi vagy korábbi telephelyet azonosítottunk. Ezek közül Budapesten négy, vidéken pedig három üzlet működik, melyek közös jellemzője, hogy angol "fantázianeveket" használnak.

Térképen a közérzetjavító üzletek

A telephelyeket és fióktelepeket egy térképre helyeztük, ahol zölddel jelöltük a még működő, sárgával az elmúlt 5 évben bezárt, pirossal pedig a 2019 előtt megszűnt helyeket. A jelenleg is működő üzletek mindegyike az Egyéb Humán Egészségügyi Szolgáltató Kft. telephelye.

Gyakori névváltoztatás, üzletben árválkodó Nagy Feró plakát

A cégek gyakran váltanak nevet, ami az üzletek esetében is megfigyelhető. Egyes üzletekben még a korábbi reklámok maradványait is megtalálhatjuk, például a Rákóczi úti üzletben Nagy Feró Biomag-terméket reklámozó plakátját.

Újabb cég a közérzetjavító bizniszhez kötődően

A ProRose Credit Kft. is kapcsolódik a közérzetjavító bizniszhez, mivel több helyen is telephelye van, ahol az Egyéb Humán Egészségügyi Szolgáltató Kft. is jelen van. A cég korábban iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozott, de 2023-ban pénzügyi kiegészítő tevékenységre váltott.

Van olyan bolt, ami háromféle néven fut

Az Ó utcai üzletet több néven is emlegetik, mint például CardioMed, Cardio Medic, vagy Cardio Med Budapest Központ. A névválasztás zavart okozhat az ügyfelek körében, és problémákat is generálhat, mint például a Cardiomed Bt. esetében, amelynek ügyvezetője szerint téves megkeresések érkeztek a hasonló nevű üzlet miatt.

Kiss Soma – Szopkó Zita