A győri kosárlabdasátor felújítása: késések és költségnövekedés

A győri Grabo-sátor, melyet TAO-pénzekből újítottak fel, több ígért átadási határidő után is csak 2024 júniusában nyílik meg. A beruházás során többször is módosították az átadás időpontját, és jelentős költségnövekedést is tapasztaltak.

A győri Adyváros negyedében található sportlétesítmény, a Grabo-sátor felújítása több év csúszással és többszöri határidő-módosítás után várhatóan 2024. június 5-én fejeződik be. A felújítást a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület valósítja meg, melynek elnöke, Fűzy András, a Fideszhez közel álló személyiség. A beruházás eredetileg 2022 nyarára volt tervezve, de azóta ötször módosították az átadás időpontját.

A projektet a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének 2016/2017-es TAO-pályázatából finanszírozzák, amely közpénzből és saját forrásból tevődik össze. Az önkormányzat a létesítményt a MIZSE-Sport Szolgáltató Kft.-nek adta át üzemeltetésre, amely egy nemzetközi minősítésű centerpályát, két keresztirányú kosárpályát, sportszerraktárt, öltözőket és konditermet foglal magában.

A felújítás során több késedelmet is tapasztaltak, amelyek között szerepelt a közművek fejlesztésével kapcsolatos idő- és energiaigény növekedése, az energiapiacon uralkodó bizonytalanságok, valamint a támogatási keretösszeg növelésének szükségessége. Emellett a gépészeti technológia beüzemelésekor is akadtak problémák, amelyek további késedelmet okoztak.

A beruházás költségei is jelentősen megnövekedtek: az eredetileg tervezett nettó 650 millió forintról bruttó 1,2 milliárd forintra emelkedett a teljes bekerülési érték. Fűzy András szerint a költségnövekedést a támogatási keretösszeg növelésével sikerült fedezni, így további forrásokra nem volt szükség.

A létesítmény hivatalos átadása a kosárlabda bajnoki szezon naptárához igazodva, a nyári szünet után lesz. Fűzy András elmondása szerint a sportcsarnok már elkészült, és jelenleg a takarítási és dekorációs munkálatok zajlanak. Az átadóünnepség 2024. június 5-én lesz.

Fűzy András politikai kapcsolatai révén régóta közel áll a Fideszhez, és a győri önkormányzat városstratégiai bizottságának külsős tagja volt, valamint a jelenlegi városvezetés alatt is jelöltet indítanak a Fidesz színeiben. Az idei önkormányzati választásokon a győri 4. számú választókerületben indul, és a párt kompenzációs listáján is helyet kapott.