Harkivi temető: új katonasírok és a gyász zászlóerdője

A harkivi városi temetőben új katonasírok sorakoznak, és a harcok továbbra is dúlnak a város környékén. A temetőben a katonasírok mellé zászlókat tűznek, amelyek a szélben lobognak. Egy helyi fiatal, Zsenya gondolatai a jövőről és a háború mindennapjairól.

A harkivi temetőben egyre több a katonasír, és hamarosan a második parcella is megtelhet; jelenleg talán csak két szabad sor maradt. Az ukrajnai temetőkben a katonasírok mellé zászlókat tűznek, amelyek között többféle jelzés is megtalálható, mint például a csapatzászlók, az ukrán fegyveres erőket dicsőítő nem hivatalos jelzések, vagy a különböző katonai egységek szimbólumai.

A temetőben gyászolók is megjelennek, akik szeretteik sírjánál időznek. Egy ősz hajú nő koszorúkat igazgat, majd a fejfára borulva sokáig mozdulatlan marad. A sírokon gyakran láthatók a hősi halált halt katonák nevei és élettörténetük rövid összefoglalói, mint például Ivan Ihorovicsé, aki 1999 augusztusában született és 2024. május 19-én halt meg.

A városban nem csak a katonák, hanem a polgári áldozatok is nyugodnak. A május 25-én letarolt Epicentr barkácsáruház elleni támadásnak már 19 halálos áldozata és 54 sebesültje van. Az áruház romjai között találtak egy újabb áldozatot, egy alkalmazottat, akinek holttestét a 8 éves fia DNS-mintája alapján azonosították.

Zsenya, a 23 éves harkivi lány, aki önkénteskedik egy kijevi székhelyű civilszervezetnél, a város jövőjét és a háború mindennapjait éli meg. Beszélgetésünk során elmondja, hogy a barátai között sokan csalódtak és már nem hiszik, hogy valaha is visszatérhetnek otthonaikba. Zsenya azonban reménykedik, hogy egyszer mégis hazatérhet.

A temetőben a kőművesek még dolgoznak, új sírhelyeket készítenek elő. Egy frissen készült sírhantnál Anatolij Anatoljevics nevét olvashatjuk, aki egy hete hunyt el, de zászló még nincs a sírja mellett.

Makai József (Harkiv)