Dobszay János: A béke poraira

A háborús propaganda nemcsak a választók befolyásolására alkalmas, hanem olyan lassú méreg is, amely a jövő generációinak szervezetében is megkezdte a pusztítást – állítja a HVG legújabb számában.

A propaganda gyakran használ ellentmondásos kifejezéseket, mint például a "Fegyverrel a békéért, borral a józanságért", amelyek már a katonai szolgálat idején is jelen voltak, és amelyeket akár a fiatal Orbán Viktor is olvashatott a zalaegerszegi laktanya őrtornyában. A HVG cikkében említett Orbán Viktor a rádióban arról beszélt, hogy erős hadsereget szeretne építeni, mivel ez a béke garanciája, ami ellentmond annak az elvnek, hogy a színpadon megjelenő fegyver előbb-utóbb elsül.

A HVG címlapján szereplő cikk szerint a háborús propaganda nemcsak a választókat befolyásolja, hanem a jövő generációira is káros hatással van, mint például a piliscsabai kisdiákok esetében, akik az iskolájuk kapujában találkozhatnak a háborút hirdető feliratokkal. A propaganda a családalapítás előtt állókat is befolyásolja, és Orbán szerint a Nyugat "halál kultúrája" az oka annak, hogy a gyerekek nem születnek meg ezen a világon.

A HVG-ben megjelent cikk szerint Thomas Piketty neves francia közgazdász biztató jeleket lát a társadalmi egyenlőség felé történő elmozdulásban, míg Dobrev Klára, a DK politikusa optimistának tűnik a párt esélyeit illetően, annak ellenére, hogy a politikai színtéren jelen lévő "Péterek" – Márki-Zay és Magyar – nehezítik a helyzetet. Az LMP társelnöke, Ungár Péter szerint a 2026-os választást eldöntők még nem is vannak jelen a politikai színtéren.

A HVG interjújában Révész Sándor, a Piramis együttes egykori frontembere őszintén beszél a múltjáról és arról, hogyan lehet lejönni a szerekről, legyen szó akár politikai agymosásról vagy kemény drogokról. Lázár János is lemondana az élénkítőszerekről, azaz a haveroknak nyújtott támogatásokról, és a HVG gazdasági rovata felveti a kérdést, vajon tényleg a valódi verseny híve lett-e, vagy csak a kampány hatására beszél így. A svájci kormány keményen bírálja az Orbán-kormány diszkriminatív gazdaságpolitikáját, miközben a békepárti Magyarország oligarchái, mint például Mészáros Lőrinc, jelentős vagyongyarapodást értek el.

A cikk arra figyelmeztet, hogy a választók ne higgyék el Orbánnak, hogy a világnak van mit tanulnia a magyaroktól.