A Tisza Párt kulisszatitkai

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és a párt arca, aki a politikai aktivitását egy személyes elköteleződésnek köszönheti, a választásokig egyedül irányítja a pártot, de mögötte egy láthatatlan csapat áll.

„Soha életemben nem voltam a politika közelében, és el nem tudtam volna képzelni, hogy bármilyen formában beszálljak a politikába. Ez az ügy azonban megszólított. Annyira szeretnék tenni a hazáért és a változásért, hogy úgy éreztem, lépnem kell” – nyilatkozta Magyar Péter, a Tisza Párt egyik operatív vezetője. A startupok világából érkezett vezetőként Magyar és egy másik háttérember irányítják a párt operatív működését, miközben Magyar az országot járja. A párt kecskeméti rendezvénye után beszélgetve elárulták, hogy a választásokig mozgalomként, vagy inkább akciócsoportként működnek, és a pártépítés a választások után kezdődik majd. Magyar Pétert rögtön a párt alelnökének választották, és a pártvezetésben döntő többségbe kerültek az ő emberei.

A Tisza Pártnak jelenleg csak 19 tagja van, de Magyar szerint több ezren jelentkeztek a csatlakozásra. A választási hajrában azonban nem vesznek fel több embert, mert nincs kapacitás a jelentkezők megszűrésére. A párt nyilvános arcai között szerepel Nagy Ervin színművész, Rost Andrea operaénekes és Péter Petra, a Manna FM műsorvezetője. A háttérben egy nagyjából 15 fős belső mag szervezi a mindennapi működést, és országszerte nagyjából 270 önkéntes koordinátor dolgozik a párttal.

Magyar Péter országjárása során naponta több helyszínre is eljut, és egy kisebb csapat kíséri őt. A rendezvények szervezését gyakran villámgyorsan kell megoldani, ami jól mutatja a Tisza Párt adhoc működését és Magyar spontaneitását. A fővárosi operatív csapat például egy élő közvetítésből értesült arról, hogy Magyar újabb tüntetést szervez Budapestre.

Magyar Péter a legtöbb emberhez a Facebookon keresztül jut el, és állítása szerint minden posztot és kommentet ő ír. Az online aktivitás és a párt sikerének egyik titka, hogy őszintén kommunikál az emberekkel, és nem előre legyártott szövegeket oszt meg. Magyar szerint a Fidesz nem érti a fiatalokat és a közösségi médiát, ezért nem tud eredményt elérni az online térben.

Magyar elismeri, hogy a jelenlegi működés hosszú távon nem tartható, de a választásig nem változtatna rajta. A választások után megnyitják a pártot mások előtt is, lesz tisztújítás, feláll az új elnökség, és elindul a pártszerű működés. Magyar szeretné megőrizni a mozgalmi jellegét a párt működésének, mert úgy véli, ez segít gyorsan reagálni a problémákra.

A Tisza Párt az Európai Parlamenti választás mellett elindul az önkormányzati választáson Budapesten is. Magyar Péter a napokban adott videóinterjút a Telexnek, ahol pártja EP- és fővárosi programjáról beszélt.