TikTok klónverzió az amerikai piacra

A TikTok egy olyan ajánló algoritmus klónverzióján dolgozik, amely kifejezetten az amerikai piacra lett szabva, és a kínai anyavállalattól függetlenül működik, így a betiltását szorgalmazó amerikai törvényhozók számára elfogadhatóbb lehet - számolt be róla a Reuters.

A TikTok már tavaly év végén elkezdte az algoritmus klónverziójának fejlesztését, ami időben megelőzte az amerikai törvényjavaslat aláírását, amely a TikTok amerikai eszközeinek eladását vagy betiltását célozza. A Reuters információi szerint a ByteDance és a TikTok több száz mérnökét utasították az Egyesült Államokban és Kínában, hogy válasszák szét több millió sornyi programkódot, és világítsák át az ajánló algoritmust, amely a felhasználóknak személyre szabott videókat ajánl. A mérnökök feladata egy olyan különálló kódbázis létrehozása, amely független a ByteDance által a TikTok kínai verziójához, a Douyinhoz használt rendszerektől, és a kínai felhasználók adatainak eltávolítása is része a projektnek. A munka befejezése több mint egy évet vehet igénybe.

A források szerint az amerikai verzióhoz készülő kód alapot teremthet a TikTok amerikai eszközeinek eladásához, bár jelenleg nincsenek erre vonatkozó konkrét tervek. Az algoritmusok eladása azonban bonyolult lehet, mivel a kínai kormány 2020-ban felvette a tartalomajánló algoritmusokat az exportellenőrzési listájára, ami akadályozhatja vagy akár ellehetetlenítheti az ilyen típusú tranzakciókat.

A TikTok és a ByteDance májusban pert indított egy amerikai szövetségi bíróságon az alkalmazás eladására vagy betiltására irányuló törvény ellen. Egy amerikai fellebbviteli bíróság gyorsított ütemtervet állított fel az új törvény elleni jogi kifogások elbírálására.

A TikTok ajánlómotorjának forráskódját eredetileg a ByteDance mérnökei fejlesztették ki Kínában, majd a különböző globális piacokhoz, köztük az Egyesült Államokhoz igazították. A TikTok népszerűségének egyik kulcsa az ajánlómotor hatékonysága, amely a felhasználók interakciói alapján szabja személyre a tartalomszolgáltatást.