Egymilliárd dollárért vehetik meg a Queen katalógusát

Egy lehetséges üzlet keretében a Sony akár egymilliárd dollárt is fizethet a Queen zenekar katalógusáért, ami új mércét állítana fel a zeneipari jogok adásvételében.

Több forrás is beszámolt arról, hogy a Sony tárgyalásokat folytat a Queen katalógusának megvásárlásáról, és az ügylet értéke elérheti az egymilliárd dollárt. Ez a szám jelentős növekedést mutatna a korábbi hasonló tranzakciókhoz képest, hiszen például Bruce Springsteen 500 millió dollárért adta el életműve jogait a Sonynak 2021-ben, míg Michael Jackson dalainak 50 százalékáért legalább 600 millió dollárt fizettek.

A BBC adatai szerint a Queen havi 52 millió Spotify-hallgatottságával népszerűbb, mint Jackson (41 millió) és Springsteen (20 millió), ami a Bohém rapszódia film sikere által is erősített népszerűségüket tükrözi. Az üzlet nem csak a dalok jogait, hanem a zenekarhoz kapcsolódó minden szellemi tulajdont magában foglalná, beleértve a logót, a klipeket és a merchandise-termékeket is.

A tárgyalásokban a Universal Music is érdekelt lehet, de a BBC szerint még nem dőlt el, hogy végül létrejön-e az akkora jelentőségű megállapodás. A Queen katalógusának esetleges megvásárlása így a zeneipar egyik legnagyobb üzletévé válhatna.

: Bloomberg, BBC