Sulyok Tamás köztársasági elnök erkölcsileg méltatlanná vált a Mi Hazánk szerint

A Mi Hazánk Mozgalom szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök erkölcsileg méltatlanná vált, mivel részt vett a magyar földek idegeneknek történő kiárusításában. A párt szerint az államfő a nemzeti egység megteremtésére tett kormányzati kinevezése ellenére ismét morális válságot okozott.

A Mi Hazánk közleménye szerint több megyényi terület került külföldi gazdák kezére, akik jelentős tőkeerővel rendelkeznek, így a hazai gazdák nem tudnak velük versenyezni. Dócs Dávid, a Mi Hazánk alelnöke álláspontja szerint az elnöknek az egyetlen elfogadható döntése az azonnali lemondás lenne.

A közlemény nem említi, de a Sulyok Tamás elleni vádakat Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője fogalmazta meg, aki szerint az elnök a kétezres évek elején, ügyvédként segített külföldi kézbe juttatni magyar termőföldeket. Dobrev Klára szerint Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben három-négy ügyvéd játszott közre. Dobrev több eljárást is kezdeményezett, köztük feljelentést hivatali visszaélés miatt, eljárást az Alkotmánybíróságnál, és megfosztási eljárást az Országgyűlésben, melyhez a szükséges aláírásokat már összegyűjtötték.

A Telex által megkérdezett ügyvédek a dokumentumokat "nagyon gáznak" ítélték, és úgy vélték, hogy az ügyben több ügyvéd is meggazdagodott, de számonkérés nem történt. Dobrev Klára a Telex választási műsorában is részletezte az ügyet, ahol többek között zsebszerződésekről, strómanokról és haszonélvezeti jogról beszélt. A Mi Hazánk szerint Sulyok Tamás mint Ausztria tiszteletbeli konzulja is részt vett a magyar föld osztrákoknak való kijátszásában, ami erkölcsileg vállalhatatlan tevékenység.

A kormány Novák Katalin botránya után az utódjáról is botrányos dolgok derültek ki. Az ellenzék, a párbeszédes Tordai Bence kezdeményezésére rendkívüli parlamenti ülést hívna össze, ahol Sulyok ügye mellett a magyar Külügyet ért orosz hekkertámadás következményeiről vitáznának, de a Fidesz-frakció megüzente, hogy ha lesz is ilyen ülés, nem vesznek részt rajta a képviselőik, mert a kormánypárt bohózatnak tartja az ügyet.

Dobrev Klára a szerinte Sulyok bűnösségét alátámasztó dokumentumokat az ügyészséghez is eljuttatta, amely közölte, hogy vizsgálja azokat. A DK politikusa emellett az Alkotmánybíróságnál is bepanaszolta a köztársasági elnököt, valamint a 2022-es összefogás pártjainak támogatásával megfosztási eljárást is kezdeményezett ellene. A köztársasági elnöki hivatal a Dobrev által megfogalmazott vádakat tisztességtelen rágalomnak nevezte, valamint azt is közölte, hogy jogi lépésekre készül a politikussal szemben.