Rejtélyes lyukak a Marson

A Mars felszínén található rejtélyes lyukak lehetnek a jövő marsi telepesek menedékei a helyi sugárzás, extrém hőingadozás és porviharok ellen. A NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája által készített felvételeken látható üregek a földi lávabarlangokhoz hasonló menedékek lehetnek, amelyek bejáratait beomlott szakaszok, az úgynevezett tetőablakok jelölhetik.

Az Arsia Mons nevű szunnyadó vulkán régiójában található egy néhány méter átmérőjű gödör, amelynek eredete még tisztázatlan. A térségben több hasonló lyuk is található, amelyekkel kapcsolatban a kutatók még nem jutottak egyértelmű következtetésre. Az Arsia Mons a Tharsis Montes csoport három vulkánjának egyike, amelyek a Tharsis régióban találhatóak, mely közel négyezer kilométer hosszan terül el és tíz kilométer magasra emelkedik a bolygó felszínéből.

Az egyik ilyen üreg oldalfalának megfigyelése arra utal, hogy a formáció henger alakú lehet, ami eltér a beomlott lávabarlangok jellemzőitől. Ezek a képződmények hasonlíthatnak a hawaii vulkánokon található gödörkráterekre, amelyek nem kapcsolódnak lávabarlangokhoz, és méretük igen változatos.

Az Arsia Mons-i gödör mélységét mintegy 180 méteresre becsülik, míg a Pavis Mons régiójában található egy másik képződmény, amely alatt nagyobb teret is megfigyeltek, ami lávabarlang része lehet, de méretei alapján kisebb, mint a földi lávabarlangok. A Pavis Mons egyik gödre különösen érdekes a kutatók szerint, mivel a gödör alatt valamiféle üreg van, de a gödör természetét nehéz megállapítani.

A Holdon már korábban detektáltak lávabarlangokat, és bár a Marson is létezhetnek ilyen formációk, egyértelmű bizonyíték még nem áll rendelkezésre. A jövőbeli robotizált missziók talán segíthetnek ezeknek az üregeknek a feltérképezésében. A marsi lávacsövek még mindig rejtélyesek, de a tudósok rengeteg morfológiai bizonyítékot találtak arra, hogy bőségesen vannak, és egy nap esetleg menedéket is nyújthatnak az űrhajósoknak.