Több száz venezuelai menekült szavazhat az első kerületben

Bejelentettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősotthonába 840 magyar származású venezuelai polgárt, akiket a kormány a szervezet akciójával 2019-ben egy titkos program keretében kihozott a válság által sújtott dél-amerikai országból. Az ellenzéki jelöltek attól tartanak, hogy a menekültek voksai akár el is dönthetik a választási eredményt június 9-én a Fidesz javára.

A Magyar Hang szerint a háromezer fős I. kerületben az 840 bejelentett venezuelai szavazata jelentős befolyással bírhat, hiszen ez 30 százalékos többletet jelent a helyi lakosok számához képest. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett 77 férőhelyes idősotthonban a venezuelaiak beköltöztetése az ügyintézés miatt volt szükséges, és a szervezet szerint nincs köze a választáshoz. A 2-es választókörzetben jelenleg mintegy 2650 választásra jogosultat tartanak nyilván, így a venezuelaiak jelenléte változtat a választókerületi arányokon.

A Magyar Hang információi szerint 2019 óta több mint ezer új név jelent meg a választói névjegyzék kerületi adatbázisában, köztük az 840 főnyi a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősek otthonába bejegyzett venezuelai.

A lap kiemeli, hogy a bejelentés önmagában nem bűncselekmény, és hatósági ügyintézés szempontjából szükséges lépés is lehet, de felvetik a lehetőségét annak, hogy a Fidesz így szeretne nyerni a kerületben. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint a fiktív lakcímbejelentés 2021 óta törvényes, de továbbra is erkölcstelen húzás, amely befolyásolhatja a választókörzeti versenyt és a polgármesteri választás eredményét.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerint a venezuelaiak bejelentése lakcímbiztosításként szolgál menekült emberek és lakcímmel nem rendelkező rászorulók számára, és ezt a gyakorlatot évtizedek óta alkalmazzák, nemcsak venezuelaiak, hanem ukránok, hajléktalanok is tartózkodnak náluk névlegesen. A menekültek nem laknak ott, egyéves integrációs programban vesznek részt, és rövid időn belül kijelentik őket.

Böröcz László, a Fidesz polgármester-jelöltje elítélte V. Naszályi Márta uszítását a diktatúrából menekült honfitársakkal szemben. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere szerint nincs problémája a menekültek megsegítésével, és nem mindenki szavazna a Fideszre, de egy 840 fős csoport döntő lehet egy kevesebb mint háromezer lakosú választókerületben. Az önkormányzati választásokon a menekültek szavazhatnak, ha van magyar lakcímük, akkor ehhez regisztrálniuk sem kell.