17. századi érmekincsre bukkantak Wettin városában

Szász-Anhalt tartományban, egy németországi tanyán régészek egy 17. századi érmegyűjteményt tártak fel, amelyet a helyi építkezés során fedeztek fel. A lelet Wettin városában került napvilágra, ahol a Szász-Anhalt Tartományi Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal (LDA) kutatói végeztek feltáró munkálatokat.

A tanyán, amely eredetileg a 16-17. században épült, és a harmincéves háború végéig írott forrásokban is szerepel, építkezés folyt. Az épület 1681-től gyógyszertárként működött, amit a 18. századi barokk stukkómennyezet és a patika boltozatának maradványai is alátámasztanak.

A régészek a központi udvarra vezető kapualjban bukkantak a több száz éves érmékre. Összesen 285 ezüstpénzt emeltek ki a talajból, amelyeket az LDA restauráló műhelyébe küldtek további vizsgálatok céljából.

A kincs elrejtésének idejét az 1650-es évekre teszik. Az érmék több mint felét ezüst tallérok alkotják, amelyeket Észak-Németország több állama használt fizetőeszközként, először a Német-római Birodalom, majd a Német Szövetség idején. A leletek között tallértöredékek és garasok is megtalálhatóak, köztük holland eredetű pénzek is.

A felfedezés nemcsak a régészeti közösség számára jelent izgalmas hírt, hanem a helyi lakosok és a történelem iránt érdeklődők számára is. A lelet rávilágít a régió gazdag történelmi múltjára és a különböző korokban itt élő emberek mindennapjaira. Az érmekincs további vizsgálata és restaurálása után várhatóan a nyilvánosság számára is bemutatásra kerül, így a látogatók személyesen is megcsodálhatják majd ezt a különleges kori dokumentumot.

Ezzel párhuzamosan, a Duna vízgyűjtő területén, különösen Németországban, jelentős esőzések várhatóak, amelyek előrejelzések szerint Komáromban az I. fokú, míg Nagybajcsnál a II. fokú árvízvédelmi készültséget is meghaladó vízállást eredményezhetnek. Budapesten egyelőre még nem látni, hogy az árhullám meghaladja-e majd az I. fokú készültséget, de a helyzet még változhat, mivel a tetőzést még nem látni az előrejelzésekben. Az áradásra való felkészülés fontos, tekintettel arra, hogy legutóbb tavaly decemberben Budapestet is elérte az árvíz, amikor a vízszint 693 centin tetőzött.