Felhőszakadás és viharos széllökések várhatók az ország keleti részén

Az ország keleti felén elsőfokú figyelmeztető jelzés van érvényben, ahol szerdán délutántól késő estig zivatarok, helyenként felhőszakadás-szerű csapadék és viharos széllökések is várhatók.

A HungaroMet szerint a Dunától keletre, részben a Duna vonalában szórványosan alakulhatnak ki zivatarok. Északkeleten és a Tiszántúlon néhol jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat, helyenként akár 20-30 milliméter is leeshet. A zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak, különösen Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben, ahol a szélsebesség elérheti az 55-65 km/h-t.

Az elsőfokú figyelmeztetés összesen 10 vármegyére vonatkozik, és a veszélyjelzés szerint elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként jégeső is előfordulhat.

A nappali hőmérsékletek 24 és 29 fok között alakulnak, míg késő estére 15 és 21 fok közé csökkenhetnek. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és az eső esélye. A meleg, záporos időjárás kedvez a szántóföldi növényeknek, azonban ilyenkor kiemelten fontos a növényvédelem. A talajnedvesség ugyan jelentősen növekedett, de az országban még mindig vannak száraz területek.

A következő időszakban nedves, labilis levegő tölti be a Kárpát-medence térségét, a hét első felében kevesebb, majd ismét több csapadék várható. A csapadék mennyiségének területi eloszlása azonban továbbra is egyenlőtlen marad.