Volkswagen ID.1: Az elektromos mobilitás belépőszintje

A Volkswagen bemutatta az első teaser képet az új, olcsó elektromos autójáról, amelyet az ID.1-ként emlegetnek. A kompakt városi ferdehátú modell várhatóan 2027-ben érkezik a piacra, és a tervek szerint 20 000 eurós (körülbelül 7,7 millió forint) kezdőáron lesz elérhető.

A Volkswagen ID.1 a német gyártó belépőszintű elektromos autója lesz, amely a megfizethető elektromos mobilitás iránti növekvő igényre reagál. A márka eredetileg a Renault-val közösen tervezte az elektromos jármű fejlesztését, azonban a két cég nem jutott egyezségre az együttműködés feltételeiről. Ennek ellenére a Volkswagen továbbra is elkötelezett az elektromos járművek piacán való részvétel mellett. Az ID.1 várhatóan kisebb lesz, mint a Volkswagen ID2.all ferdehátúja, amely 2025-ben jelenik meg és váltja le a VW Polót.

A Volkswagen nem az első, amely megfizethető elektromos autót kínál a piacon. A Dacia Spring jelenleg 16 900 eurós (körülbelül 6,5 millió forint) áron kapható Németországban, míg a Stellantis csoport Citroën e-C3 modellje 23 290 eurós (körülbelül 8,9 millió forint) kezdőárral került bevezetésre.

A tervek szerint az ID.1 gyártása Spanyolországban fog megvalósulni, mivel a németországi munkaerőköltségek mellett nem lenne gazdaságos a helyi gyártás. A Skoda és a Cupra testvérmodelljei szintén ebben az üzemben készülhetnek majd, ami tovább erősíti a Volkswagen csoport dél-európai gyártási stratégiáját.