Verebes István újra a filmvásznon

Verebes István színész-rendező hat éve süketült meg, és azóta hallókészüléket használ, amelyet állami támogatással együtt is 600 ezer forintért vásárolt. Verebes elárulta, hogy a készülék nélkül semmit sem hall, így napközben viseli, és éjszaka tölti. Azonban A Királytalálkozó című új filmje forgatása során esti jelenetek miatt nappalra kellett áttennie a töltést, ami kellemetlenségeket okozott számára, mivel egész nap hiába szóltak hozzá, nem hallott semmit.

A Nemzeti Film Intézet támogatásával készülő A Királytalálkozó című magyar történelmi filmben Szilézia idős fejedelmét formálja meg Verebes István. Ez az első filmszerepe közel negyven év szünet után. A Blikk csapata az utolsó forgatási napján látogatta meg őt a munka helyszínén, Majkpusztán, ahol Pozsgai Zsolt rendezésében készül a film.

Verebes a Blikknek beszélt arról is, hogy milyen megpróbáltatás vele dolgozni. „Az rettenetes, hogy 1,5-2 órákat kell ülni és várni. Bogaras és mindenbe belekötő ember vagyok, színészként mindig kötekedem és mindenkit utálok, a rendezőt is – mondta, megemelve a kalapját a többiek előtt. – Ennek ellenére most egy szavam sem lehet, mert a stáb nagyon alkalmazkodó volt, és minden velem járó kellemetlenséget egyből kiküszöböltek. Készségesen, méltányosan mindent megtettek értem”. Verebes hozzátette, hogy nem tudja elképzelni, hogy egy átlagnyugdíjas hogyan engedheti meg magának ezt a költséges hallókészüléket.

A színész arról is mesélt, hogy a forgatás mellett még egy kis kikapcsolódásra is volt ideje, mert neki és feleségének szállást is biztosítottak Tatabányán. „Nagyon sok felkérést mondtam vissza életem során. Most már kevés az ajánlat, belátom, nem vagyok már annyira érdekes. Sok fiatal, tehetséges rendező van, de én elég régi iskola vagyok. Fáradtnak is érzem magam ahhoz, hogy hat hétre elhagyjam az otthonomat – ami minden kényelmemet kiszolgálja –, és a napomat a munka töltse ki. Ám ha olyan az ajánlat és a körülmények, hogy felkelti az érdeklődésemet, akkor még meg lehet győzni, bár egyre nehezebben. A lelkesedésem már nem a régi” – mondta Verebes István.