Egy új lehetőség a vállalatok számára: pénzkereset az energiaigény csökkentésével

A villamosenergia-hálózat egyensúlyának fenntartása érdekében az E.ON új rugalmassági termékével a vállalatok mostantól aktív szereplőkké válhatnak: nagy energiaigényű berendezéseiket rövid időre kikapcsolva csökkenthetik a hálózat terhelését és jelentős bevételre tehetnek szert.

A napelemes kapacitások növekedése és az ipari energiaigények emelkedése egyensúlytalanságokat okoz a villamosenergia-hálózatban, amelyek kezelésére az E.ON új megoldást kínál. A vállalatok hűtőházakat vagy más nagyfogyasztó berendezéseket 15 percre kikapcsolva segíthetik a rendszerirányítót, elkerülve ezzel a plusz erőművek beindítását és negatív áramárakat. A Portfolio Tóth Zoltánt, az E.ON Hungária Csoport értékesítési vezetőjét kérdezte a részletekről.

Az elmúlt évtizedekben kialakult, egyirányú villamosenergia-felhasználási rendszer megváltozott: a decentralizált naperőműves projektek és az ipari termelő-létesítmények növekvő áramfogyasztása új kihívások elé állította a hálózatot. Az energiaigény és a termelés időbeli eltérése egyensúlytalanságot okoz, amelyet a rugalmassági termék bevezetésével kíván kezelni az E.ON.

A rugalmassági szerződésekkel a vállalatok 200-300 kW feletti fogyasztású berendezéseiket ajánlhatják fel a hálózat számára, csökkentve ezzel az energiaigényt csúcsidőszakokban. A hűtőházak például negyedóra lekapcsolásával gyakorlatilag nem veszítenek hőenergiát, így nem károsodnak a tárolt termékek. Az ügyfelek kompenzációt kapnak a rugalmasság biztosításáért, és a rendszerirányító gyorsan helyreállíthatja a hálózati egyensúlytalanságot.

A rugalmassági szolgáltatás több iparágban is releváns lehet, például termelőtevékenységet végző vállalatok, irodaházak, logisztikai központok és szállodák számára. Azonban olyan tevékenységek, ahol a berendezések nem állíthatók le még rövid időre sem, nem alkalmasak a rugalmassági szolgáltatásra.

A vállalatoknak nem szükséges jelentős beruházásokat eszközölniük a rugalmassági szerződéshez. Az E.ON szakemberei segítenek meghatározni, mely berendezések alkalmasak a teljesítménycsökkentésre vagy időszakos lekapcsolásra. A kompenzációs díj a kivont energiaigény nagyságától függ.

Az energiatárolók telepítésével a vállalatok a túlkínálatos időszakokban is részt vehetnek a hálózat egyensúlyának megteremtésében. Magyarországon a naperőművi kapacitások bővülése mellett az energiatárolók építése is fontos szerepet kap a jövőben.