Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásai: Magyarországot megkerülve indulhatnak

Az Európai Unió tagállamainak kormányai szerdán tárgyalják meg Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásainak kezdetét, amelyet még a magyar EU-elnökség előtt szeretnének elindítani – számolt be a Politico.

A Politico értesülései szerint az Európai Bizottság márciusban elfogadott stratégiáját fogják megvitatni, amely Ukrajna és Moldova csatlakozási folyamatával kapcsolatos. A tervek szerint a tárgyalásokat még a magyar féléves EU-elnökség kezdete előtt, július 1-jén szeretnék megkezdeni. A belga elnökség szándékai alapján a folyamatot már június 25-én, azaz a nyári EU-csúcs előtti tanácsülésen szeretnék elindítani.

Az uniós tagállamok képviselői már szerdán tárgyalják az ukrán és a moldovai csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló kerettervezetet. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése megállapította, hogy Ukrajnának még néhány reformot végre kell hajtania a tárgyalások megkezdéséhez, de a feladatok nagy részét már elvégezte, többek között az etnikai és nyelvi kisebbségek védelméről szóló reformokat is, amiket a Velencei Bizottság javasolt.

A Politico felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak Magyarországgal vannak problémák, hanem Ukrajnának is vannak még teendői a reformfolyamatok terén, bár a kisebbségek jogairól szóló törvényt már módosították a Velencei Bizottság ajánlása szerint. A portál szerint a többség nem csak a magyar elnökségtől tart, hanem attól is, hogy a következő írásos jelentést Várhelyi Olivér, az illetékes uniós biztos, halogatni fogja. Egy magas rangú tisztviselő szerint „Várhelyi nem fog a gyorsaságra törekedni”, és a biztos kinevezését ahhoz hasonlította, mintha rókát engedtek volna a tyúkólba.

A Politico szerint nem valószínű, hogy már most megállapodás születik a csatlakozások megkezdéséről, részben azért, mert az európai választások előtt politikailag kényes lenne egy ilyen lépés, és még sok kényes technikai kérdést kell megoldani. Magyarország unióhoz delegált képviseletét megkérdezve a Politico azt a választ kapta, hogy először konszenzusra kell jutni, és addig időpontokról beszélni értelmetlen.

Az EU miniszteri Tanácsának soros elnöksége júniusban szeretné megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, és azért számít az idő, mert még azelőtt napirendre tűznék az ügyet a testületben, hogy júliustól a magyar kormány venné át fél évre az elnökségét. Az uniós csatlakozás fontosabb lépéseiről a tagállamok egyhangúlag döntenek, így nyilvánították például Ukrajnát tagjelöltté. Az Európai Bizottság – ahol a magyar kormány által jelölt Várhelyi Olivér felel a bővítésért – javasolta, hogy hozzák meg az elvi döntést a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, és a 27 tagállam egyhangú döntése erről is megszületett decemberben.

A következő lépés az lenne, hogy a tagállamok kitalálják: az Európai Bizottság egyáltalán milyen feltételekkel és célokkal tárgyaljon a nevükben Ukrajnával. Ha megvan ez a tárgyalási keret, összeülhetnek az ukrán kormánnyal és a gyakorlatban is indulhat az alkudozás. Az Európai Bizottság októberben azt javasolta a tagállamoknak, hogy akkor fogadják el a keretet, ha az ukránok teljesítettek hét előfeltételt, köztük a kisebbségi jogok védelmét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már decemberben kijelentette, hogy egy új törvénnyel szerinte minden uniós elvárást teljesítettek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még áprilisban is elégedetlen volt az addigi haladással kisebbségi ügyekben.