Vezetőséget választott a Keresztény–Zsidó Tanács

A Keresztény–Zsidó Tanács május 22-én tartotta meg évi rendes közgyűlését, ahol a tisztújítás volt a fő napirendi pont. Székely János püspök és Radnóti Zoltán főrabbi továbbra is ellátják az elnöki, illetve társelnöki tisztséget a következő ötéves ciklusban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) megerősítette a meglévő elnökök jelölését. Így Székely János püspök és Radnóti Zoltán főrabbi folytatják a Keresztény–Zsidó Tanács élén a munkát. A testület két új alelnököt is választott: Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét és Szent-Iványi Ilonát, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének jegyzőjét.

A közgyűlés során a tanács tagjai megvitatták az Izrael és a Hamász közötti konfliktust, amely 2023. október 7-én terrortámadással és a válaszul indított izraeli hadműveletekkel éleződött ki. Kiemelték, hogy a Gázában folyó konfliktus nem indokol sem zsidógyűlöletet, sem a palesztin néppel szembeni ellenségességet.

A tanács tagjai imádságban kérték a béke ajándékát, a túszok kiszabadulását és a civil lakosság megkímélését. Hangsúlyozták elkötelezettségüket a béke üzenetének terjesztése felé, amely a közös hitükből fakad, miszerint a Teremtő az embert a saját képmására alkotta.

A tanács felhívást intézett minden jóakaratú emberhez, hogy naponta legalább öt percet szánjanak a békéért való imádságra vagy a békét elősegítő gondolatokra, gesztusokra. Ezzel is erősítve azt a hitüket, hogy az embernek, mint Isten képmásának, a béke megteremtése és megőrzése a legfontosabb hivatása.