Szijjártó nem kíván beszélni az orosz nagykövettel

Szijjártó Péter külügyminiszter és a minisztérium gyakran hív be nagyköveteket, hogy számon kérje az adott ország vezetőinek nyilatkozatait, azonban az orosz nagykövettel kapcsolatban nem tervez beszélgetést, annak ellenére, hogy kiderült: orosz hekkerek feltörték a KKM informatikai rendszerét.

A külügyminisztert a sajtó az utóbbi időben gyakran szorongatja a kérdéssel, hogy mi volt a külügy reakciója az orosz hekkertámadásra, amely két évvel ezelőtt érte a KKM rendszerét. Szijjártó korábban tagadta a támadás tényét, de később beismerte, hogy tudomása volt róla, és ennek ellenére is felhőtlen maradt a kapcsolat Oroszországgal.

A közvélemény és a politikai szereplők érdeklődése feléledt azzal kapcsolatban, hogy a miniszter behívja-e a budapesti orosz nagykövetet, hogy megvitassák az incidens körülményeit. Ezt a kérdést Gelencsér Ferenc, a Momentum korábbi elnöke is felvetette Szijjártó Péternek, amikor a Széll Kálmán téren találkoztak. Szijjártó válasza egyértelmű volt: nem tervezi behívni az orosz nagykövetet, mivel nincs vele beszélni valója.

A miniszter a sajtó képviselőit bűncselekményekkel vádolta, és hangsúlyozta, hogy a kormány nemzeti érdekek alapján fog dönteni, függetlenül attól, hogy az informatikai rendszereiket támadják-e. Szijjártó a kijelentéseket követően Belaruszba látogatott, ahol az ország geopolitikai helyzetéről és a magyar csirkeexportról beszélt, utalva arra, hogy Belarusz Ukrajna szomszédsága miatt került a háború árnyékába.

A Telex újságíróit Kalocsán a rendőrség igazoltatta és a kamerájuk gyártási számát is ellenőrizték, míg a Blikknek Szijjártó egy nyíregyházi sajtóeseményen állt meg, ahol többek között kijelentette: „A szélrózsa minden irányából lesz érdeklődés irántunk, lesznek olyanok, akik megpróbálnak beavatkozni a belpolitikai folyamatokba, a magyarországi számítógépes rendszerekbe. Ezeknek a támadásoknak az elhárítása folyamatos feladat, de nyugodtak lehetnek, mindenkit megvédünk”.

Egy nagykőrösi lakossági fórumon Szijjártó több újságírói kérdésre is válaszolt, ahol elmondta, hogy nem ért az informatikai kérdésekhez, és az sem különösebben érdekli, hogy mi van abban a levélben, amelyben az orosz hackertámadások következményeiről számolt be a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat akkori vezetője, Szabó Hedvig altábornagy. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke a napokban már azt mondta, senki nem cáfolta a támadásokról szóló levél valódiságát.