Szigetszentmártoni gyilkosság: Megszólalt az áldozat testvére és a vádlott családja

Négy évig élt a szigetszentmártoni otthonában az egykor sikeres vállalkozó úgy, hogy az üzlettársa, egyben jó barátja az udvarában volt elásva. A ma már 70 éves Z. József 2022-ben bukott le, miután az áldozata maradványait kihantolták. A Budapest Környéki Törvényszéken folyó tárgyaláson a vádlott nem kívánt megszólalni, de korábbi vallomásai szerint önvédelemből követett el emberölést.

Z. József és a holland állampolgárságú Gy. János kapcsolata az ezredfordulóra nyúlik vissza, amikor üzleti és baráti kapcsolatba kerültek. A vállalkozásuk csődbe ment, de a kapcsolatuk megromlása 2015 körül kezdődött, amikor József úgy érezte, János jogtalanul rendelkezik a cég vagyona felett. A viták 2018-ban értek tetőfokára, amikor János Z. József családi házához ment, és ott egy pénzügyi vita során a vádlott megölte barátját. A holttestet az udvari komposztálógödörbe rejtette el, és azt állította, hogy János külföldre utazott.

A gyilkosság napján a vádlott fia és annak párja is a házban tartózkodtak, és ők lettek a szörnyűség fültanúi. A fiú végül egy családi veszekedés után döntött úgy, hogy beszél az esetről, és feljelentette apját a rendőrségen.

A tárgyaláson az áldozat nővére, Ildikó is megszólalt, aki elmondta, hogy testvére eltűnésekor mindenhol kereste, de csak akkor foglalkoztak vele a hatóságok, amikor a testvére maradványai előkerültek. Az áldozat volt felesége is kereste Jánost, aki halála előtt még szeretett volna vele találkozni.

A vádlott felesége is tanúként szerepelt a tárgyaláson, aki elmondta, hogy a kapcsolatuk akkor romlott meg, amikor az édesanyja házát elárverezték, és később már csak külön szobákban aludtak. A férje által elkövetett bántalmazások után úgy érezte, hogy be kell jelentenie a rendőrségen a gyilkosságot.

A koponya vizsgálatakor az orvos szakértő három olyan sérülést talált, amelyek nagy erőbehatásra utalnak, és a balesetszerű kialakulást valószínűtlennek ítélte. A szakértők szerint a legsúlyosabb, nyakszirt tájékú ütést feltehetően már fekvő helyzetben szenvedte el az áldozat. Álláspontjuk szerint nem lehet bizonyíthatóan megállapítani, mi volt az eszméletvesztés időpontja, és azt sem, hogy élve vagy holtában hantolták-e el az áldozatot.

Az ügyészség 12 év letöltendő börtönbüntetést kért Z. Józsefre januárban az előkészítő ülésen beismerés esetére, ám ő nem élt a felkínált lehetőséggel, így ez az ajánlat már nem él.