Jön a cigány Rómeó és Júlia

Szarka Tamás idén az A38 Hajóról hívja közös éneklésre a világ magyarságát június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján, majd a magyar kultúra sokszínűségét ünneplő 1Kárpát-medence Fesztivál keretében ad koncertet több hazai és határon túli zenekarral együtt.

Idén hatodik alkalommal hívja közös éneklésre a magyar önkormányzatokat és oktatási intézményeket a Nemzeti Összetartozás napján. A kezdeményezés a Kézfogás című dal köré szerveződött, amelyet Szarka Tamás 2008-ban írt, és amelyet a nemzeti összetartozás himnuszaként kezdtek emlegetni. Az éneklésre minden évben egy központi helyszínen kerül sor, ahol Szarka Tamás gyermekcsoportokkal együtt énekli a dalt, míg a csatlakozók otthonról csatlakoznak az énekléshez. A kezfogas.eu honlapon koreográfiák és a dal kottája is elérhető. Az idei központi helyszín az A38 hajó lesz, ahol június 4-én 11 órakor 220 budapesti óvodással és iskolással énekeljük majd a Kézfogást, és már ötszáz település, iskola csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az elmúlt évek során a felhívásnak óriási volt a fogadtatása, az első évben már közel 200 intézmény csatlakozott, tavaly pedig 570-en regisztráltak és több mint 160 ezren énekeltek velem. Az évek alatt közel 2000 település és intézmény jelentkezett, nem csak Magyarországról, hanem Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Szerbiából, Németországból és Kanadából is. Az éneklés és tánc emlékét őrző videókból az év minden napján posztolnak a közösségi oldalukon, és az éves összefoglaló kisfilmek is megtekinthetők a honlapon.

Este pedig Szarka Tamás és barátai együttessel koncertet ad, ahol változó létszámú és összetételű formációban lépnek fel. A koncerten a Kézfogás mellett az Otthon vagyunk és az Állnak az órák című szerzeményeket is előadják, valamint az Esthajnal című lemezről, a Sósósó című albumról és a készülő szólólemezről is elhangzanak majd dalok.

A Ghymes együttes sikerét egyetlen más felvidéki zenekarnak sem sikerült még megismételnie. Szarka Tamás szerint nincs biztos recept a sikerre, de sokat köszönhetnek Hobónak, Fábry Sándornak és Klausmann Viktornak, akik elsőként hívták fel rájuk a figyelmet. Ma már könnyebb a helyzet, hiszen vannak pályázatok és intézmények, valamint a közösségi média, ahol bárki bemutatkozhat.

Április végétől a Szakcsi Rádió műsora is hallható, amely a hazai jazz-zenészeknek kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani. Szarka Tamás a rádió szakmai grémiumának tagjaként segíti a határon túli jazzisták bemutatkozását is. A Felvidéken is vannak kitűnő jazz-zenészek, és már felvetették az együttműködés lehetőségét a szlovákiai jazz-fesztivál szervezőivel.

A Ghymes együttes jelenleg szünetel, közös terveik nincsenek, mindkét alapító tag, Szarka Tamás és testvére, Gyula, saját projektekkel foglalkozik.

Esthajnal címmel egy zenés darab készül a Nemzeti Színházban, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Karaván Színház közös produkciójában, amely egy cigány Rómeó és Júlia történetet dolgoz fel. A darabot Szarka Tamás alkalmazza színpadra és írja a dalszövegeket, Vidnyánszky Attila rendezi, és az ősbemutatót az őszre tervezik. Ezen kívül a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes együttműködésében, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával 2024. szeptember 6-án az MVM Dome-ban kerül bemutatásra az Egri csillagok című produkció, amelyben több mint hatezer kadét és több száz táncos vesz részt. Az előadás a honvédelmi nevelés fontosságát hangsúlyozza, és a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolások is aktívan bekapcsolódnak a produkcióba.

1Kárpát-medence Fesztivál – Június 4-5., A38 Hajó. Fellépők: Szarka Tamás és barátai, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Loyal Apples' Club, Tudósok, Boris Kovač és a Ritual Nova Trió.