Robert Fico felépülése után a társadalom megnyugtatásán dolgozhat

A Hlas–SD EP-képviselőjelöltje, Branislav Ondrus szerint Peter Pellegrini, a megválasztott köztársasági elnök már az elnökválasztás előtt a nyugalomra intette a társadalmat, és úgy véli, hogy Robert Fico, a Smer–SD pártjával koalícióban kormányzó politikus is a felfokozott hangulat csillapításán fog dolgozni, amint felépül.

Peter Pellegrini, aki a köztársasági elnöknek megválasztották, már az elnökválasztás előtt felhívta a figyelmet a szlovák társadalom túlzott politikai polarizációjára és az ebből fakadó feszültségekre. Ondrus szerint Pellegrini helyesen látta előre a problémát, bár a második fordulóba jutott jelöltek, köztük Pellegrini és Ivan Korcok is, a polarizációra építették kampányukat. Ondrus úgy véli, most már más politikusok is igyekeznek csökkenteni a társadalomban lévő feszültségeket.

Az EP-képviselőjelölt a TASR TV-nek adott interjúban kifejtette, hogy a politikusok szóhasználatában és cselekvésében tapasztalható radikalizálódás elfogadhatatlan, és ezt a merénylet is bizonyítja. Ondrus szerint a média is felelős lehet, mivel bizonyos politikusokat démonizál, és ezzel támadja a demokratikus értékeket.

Ondrus nem mert találgatásokba bocsátkozni arról, hogy Fico hogyan fog reagálni a merényletre, de úgy véli, hogy a kormányfő is hozzá fog járulni a feszült hangulatok csillapításához. Ondrus személyes ismeretei alapján Fico-t felelős politikusként írja le.

A Hlas–SD pártelnökségét a köztársasági elnöknek megválasztott Pellegrini helyett Matus Sutaj Estok, a jelenlegi belügyminiszter fogja átvenni. Ondrus szerint Estok hitelesen képviseli majd a pártot.

Az európai parlamenti választások kapcsán Ondrus azt tervezi, hogy Strasbourgban objektíven és szavahihetően fogja képviselni Szlovákiát, miközben a legnagyobb ellenzéki pártot, a Progresszív Szlovákiát azzal vádolja, hogy az Európai Unióban ellenséges hangulatot szítanak a Fico-kormánnyal szemben.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen május 15-én merényletet kíséreltek meg, amikor a Nyitrabányára kihelyezett kormányülésnél öt lövést adtak le rá, négy találatot érve el. Fico a támadást túlélte, de felépülése hosszú időt vehet igénybe. Erik Kaliňák, a Smer-SD képviselője szerint Fico vékonybele öt helyen megsérült, és az orvosok csodát tettek, hogy életben maradt, mivel a sérülés millimétereken múlt, hogy végzetes legyen. A hivatalos tájékoztatás szerint Fico állapota lassan, fokozatosan javul. A merényletet egy 71 éves író, Juraj Cintula követte el, aki szélsőjobboldali körökben mozgott. A vékonybélsérülés viszonylag kedvezőbb prognózissal rendelkezik, de a fertőzések megelőzése és a szepszis veszélye miatt a miniszterelnök gyomrát át kell öblíteni, és antibiotikumos kezelések is szükségesek. Ficót még mindig nem szállították át a pozsonyi kórházba, de a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, ahol két hete lábadozik, kedden azt közölte, hogy napról napra javul az állapota. A teljes rehabilitáció azonban így is fél évig is tarthat. A szlovák miniszterelnököt május 15-én lőtték le a handlovái kultúrház előtt. Robert Fico a lövések után a földre zuhant, testőrei autóba tették és a városi kórházba szállították, onnan mentőhelikopterrel vitték Besztercebányára. Támadóját Juraj Cintulát azóta előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsítják. Ján Richter, Fico párttársa szerint a miniszterelnök év végére felépülhet, de csak ha addig nem jön közbe semmi váratlan a rehabilitációja során.