50 fok felett van Indiában, és nincs elég víz

Delhiben rekordmeleg uralkodik, a hőmérséklet szerdán elérte az 52,9 fokot, és a radzsasztáni sivatagi perszelő szelek által hozott forróság nem mutat csökkenő tendenciát. A városban a hőmérséklet kilenc fokkal haladja meg a szokásos értékeket. Az eddigi csúcsot a 30 milliós metropoliszban 49,2 fok jelentette, de most minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 52,9 Celsius-fokot mértek szerdán.

A hőség miatt súlyos vízhiány alakult ki, egyes területeken csupán napi 15-20 percig érhető el a víz. A helyi hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy legyenek takarékosak a vízhasználattal, és néhány városrészben a korábbi napi kétszeri vízellátást egyszerire csökkentették. A városvezetés a vízpazarlás büntetésével igyekszik reagálni a hőhullámra, ellenőrizni fogják, hogy senki ne mosson kocsit és ne használja a vizet hasonló célokra, amíg tart a kegyetlen hőség. Az ország északi és nyugati részén olyan hőség volt, hogy diákok ájultak el az iskolákban, az ivóvízcsapok pedig elapadtak.

A hőség hatására a MotoGP szervezői is változtatásokat hajtottak végre, 2025-re halasztották a gyorsaságimotoros-világbajnokság versenynaptárából az Indiai Nagydíjat. A 2023-as futamon tapasztalt hőség miatt a csapatok, technológiai partnerek, szponzorok és a kereskedelmi jogokat birtokló Dorna Sports is úgy döntött, hogy jobb, ha márciusig eltolják a futamot, így az idei szezonból törölték a helyszínt. Ez már a harmadik nagydíj, amellyel variálni kezdtek a szervezők, korábban az Argentin Nagydíjra és a Kazah Nagydíjra sem került sor a tervezett időben – utóbbiról szerdán közölte a MotoGP oldala, hogy szeptember 20. és 22. között rendezik meg.

A hőségnek más városokban ennél komolyabb következménye is van, Dzsaipurban kedden hárman haltak meg, miután hőgutát kaptak, több más városban is sokan kerültek kórházba a hőség miatt, Dzsammu és Kasmir tartományokban pedig komoly erőtüzek tombolnak, amiket a hőhullám is táplál. A városban lényegében leállt az élet, beszámolók szerint a napon állni is nehéz a hőségben, a város egyik bíróságán szünetelnek a perek, az építkezéseken pedig a városvezetés háromórás szünetet rendelt el a munkásoknak a legmelegebb órákban. Aki teheti, légkondicionálóval vagy ventilátorral küzd a hőség ellen, emiatt viszont a városban egekbe szökött az áramfogyasztás.