Nagyszabású rendőrségi razzia az Európai Parlamentnél

A belga rendőrség razzia sorozatot hajtott végre az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi irodaépületeinél, valamint egy brüsszeli magánlakásnál. A Politico szerint az akció oka, hogy egy Európai Parlament alkalmazottja kapcsolatban állt az orosz hírszerzéssel és egy betiltott weboldallal.

A hatóságok azért léptek akcióba, mert felmerült a gyanú, hogy Marcel de Graaff holland képviselő egyik titkára összeköttetésben volt az orosz hírszerzéssel, továbbá az Oroszország által működtetett, és az Európai Unióban nemrégiben betiltott Voice of Europe weboldallal.

Ez az eset nem egyedi, hiszen korábban Maximilian Krah német képviselő titkárát is letartóztatták, mivel kenőpénzt fogadott el Oroszországtól és Kínától.

A közlekedési kihágások terén is fontos változások történtek az Európai Unióban. Az Európai Parlament döntése értelmében a jövőben nehezebb lesz megúszni a külföldön elkövetett szabályszegések következményeit. Az EP 570 szavazattal, 36 ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadta a ‘A közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információk határokon átívelő megosztására’ vonatkozó új szabályokat. Ezek az új szabályok automatizált információcserét és kölcsönös segítségnyújtási eljárásokat vezetnek be az elkövetők azonosítására és a pénzbírságok megfizetésének kikényszerítésére. A Strasbourgban módosított szabályok hatékonyan kezelik majd a külföldi járművezetők által elkövetett szabálysértések azonosítását és a bírságok behajtását, amelyek korábban mintegy 40 százalékban maradtak következmények nélkül. Az uniós országok közötti együttműködés javítása mellett, az összeurópai cél az, hogy 2019-hez képest 2030-ra a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak és súlyos sérültjeinek száma a felére csökkenjen.