Palesztinbarát diákok tüntetése a Manchesteri Egyetemen

Palesztinbarát tüntetők elfoglalták a Manchesteri Egyetem egyik épületét, ami miatt a vizsgákat más helyszínen kellett lebonyolítani.

A Sky News beszámolója szerint a palesztinbarát diákok a Whitworth Hall épületében tüntettek, amelyet jogtalanul barikádoztak el. A Manchesteri Egyetem közleménye szerint az Encampment of Resistance for Palestine nevű szervezethez köthető tüntetők megtagadták az épület elhagyását, ezért a diákok vizsgáit áthelyezték.

Az egyetem vezetősége mélységesen kiábrándítónak nevezte a tüntetők akcióját, és kapcsolatba léptek a Greater Manchester Fire and Rescue szolgálattal a tüntetés és a barikád kockázatai miatt, amelyek a korábbiaknál is nagyobb veszélyt jelentenek.

A Whitworth Hallt elfoglaló tüntetők követelik, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatot a BAE Systems brit védelmi vállalattal, amely Izraelnek szállít fegyvereket, valamint a Tel Aviv-i Egyetemmel és a Jeruzsálemi Héber Egyetemmel is megszakítanák a kapcsolatokat. Emellett azt is követelik, hogy ne indítsanak fegyelmi eljárást a tüntetéseken részt vevő diákok ellen.

A Gázai övezetben folyó háború elleni tiltakozások során az Egyesült Királyságban több egyetemen is tüntetések robbantak ki. Az Oxfordi Egyetemen a rendőrség 16 diákot tartóztatott le egy ülősztrájk során, amelyet az Oxford Action for Palestine csoport szervezett.

Az Egyesült Államokban is hasonló tüntetések zajlanak az egyetemeken. New Yorkban áprilisban, a Kaliforniai Egyetemen május elején voltak demonstrációk, ahol összetűzések is voltak a palesztinpárti és az Izraelt támogató csoportok között. Több diplomaosztó ünnepséget is megzavartak a hónap folyamán.