Pakisztáni tálib fegyveresek ismét felgyújtottak egy lányiskolát

A pakisztáni tálibok egykori fellegvárában, Észak-Vazirisztán tartományban fegyveresek felgyújtottak egy lányiskolát, ami már a harmadik ilyen eset ebben a hónapban.

A helyi hatóságok jelentése szerint a támadás során az iskola berendezése teljesen megsemmisült, azonban személyi sérülés nem történt. A fegyveresek szerint a nőknek nem volna szabad tanulniuk, és ez már a harmadik ilyen jellegű támadás egy hónap alatt, miután május elején két másik lányiskolát is megtámadtak a térségben.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadások elkövetését, de a hatóságok olyan iszlamista fegyvereseket gyanúsítanak, akik már évekkel ezelőtt elkezdték támadni a lányiskolákat. Észak-Vazirisztán tartomány a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia egykori fellegvára volt, amely a kabuli tálibok szövetségese, és 2021 augusztusában magukhoz ragadták a hatalmat Afganisztánban.

A TTP 2022 novemberében felmondta a tűzszüneti megállapodását Pakisztán központi kormányával, és megnőtt a rajtaütéses támadások száma az országban, amelyeknek elsősorban a biztonsági erők tagjai esnek áldozatul. A hatóságok többnyire a TTP-t teszik felelőssé az országban történő támadásokért.

A pakisztáni közlekedési és biztonsági helyzetet tovább súlyosbítja az extrém hőség, amely a közelmúltban több tragédiát is okozott. Legutóbb egy autóbusz defektet kapott és a szakadékba zuhant Pakisztán délnyugati részén, Beludzsisztán tartománybeli Vasukban, közel 50 fokos hőségben. Ebben a szerencsétlenségben legkevesebb 28 ember vesztette életét, köztük nők és gyerekek is, további 21 embert pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

Az ország meteorológia szolgálatának vezetője szerint az extrém hőség még legalább egy hétig tarthat, ami tovább növeli a balesetek kockázatát. Pakisztán az ötödik legsebezhetőbb ország az éghajlatváltozás hatásai szempontjából, és a magas hőmérséklet miatt számos baleset történt már a dél-ázsiai országban. Az utak rossz állapota, a nem megfelelően karbantartott járművek és a biztonsági rendszer hiányosságai is hozzájárulnak a gyakori közlekedési tragédiákhoz.

: MTI : yespunjab.com