„A város igazi pokollá változott” – élő pajzsként használják az oroszok egy ukrán település lakóit

Szerhij Bolvinov, az Országos Rendőrkapitányság Harkivi területi főosztályának helyettes vezetője, a nyomozói osztály feje beszámolt arról, hogy Vovcsanszk városa, mely az orosz-ukrán összecsapások egyik legfontosabb színtere, ahol az oroszok háborús bűncselekményeket követnek el.

Szerhij Bolvinov az UNIAN-nak adott interjújában elmondta, hogy Vovcsanszkban az oroszok nem tartják be a hadviselés szabályait, és válogatás nélkül lőnek minden élőlényre. A várost naponta akár 30 légibombával, tüzérségi lövedékekkel, rakéta-sorozatvető rendszerekkel és aknavetőkkel bombázzák, valamint FPV drónokat is aktívan használják, ami miatt a városban lehetetlen élni.

Mindent elpusztítanak, ami él és mozog

Bolvinov szerint a városban maradt civilek száma nehéz megmondani, de hozzávetőlegesen százan maradhattak. Az evakuálás lassan halad, és bár a városnak van ukrán ellenőrzés alatt álló része, az orosz megszállás alatti északi részét lehetetlen elhagyni. A civilek a házaikban bujkálva próbálják átvészelni a megszállást, és az oroszok kivégzéssel fenyegetik őket, ha ukrán ellenőrzés alatt álló területre próbálnak menekülni.

Saját házaikból dobják ki az embereket

Az oroszok brutális cselekedeteiről is beszámolt a nyomozó. Egy idős férfi esetében, aki nem volt hajlandó az orosz katonák utasításait követni, gépfegyverrel lőtték le. Egy másik esetben egy nyugdíjas férfi újját lőtték le, majd orvosi segítség helyett kidobták a saját házából. Egy kiskorú fiút, aki nagymamájának próbált segíteni, meztelenre vetkőztettek és egy pincébe zártak. A fiú csak akkor tudott menekülni, amikor az oroszok elhagyták a házat.

Az oroszok brutálisabbak, mint korábban bárhol

Bolvinov hangsúlyozta, hogy az ukrán hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak az interneten keringő felvételekre, amelyek segítik a nyomozók munkáját. Ukrajna az első ország, amely a háborúval párhuzamosan nyomoz a háborús bűnök után, és az ukrán nyomozók a harci zónáig utaznak, hogy megismerjék az ellenség által okozott pusztítást. A cél az összes tettes büntetőjogi felelősségre vonása. Bolvinov szerint az oroszok viselkedése a 2022-es invázió óta sokkal gonoszabb és brutálisabb lett.

Az ukrán védelmi miniszter figyelmeztetése

Rusztem Umerov, az ukrán védelmi miniszter a Reutersnek adott interjújában figyelmeztetett, hogy az orosz katonák százezrei özönlenek hamarosan a frontvonalakra. Umerov elmondta, hogy Kijev hamarosan megkapja a nyugati F-16-os vadászgépeket, amelyekkel csökkenthetik Moszkva légifölényét, de a nyugati segélyszállítmányok jelentős része csak késve érkezik meg, ami hátrányt jelent az ukránoknak a frontvonalakon. Jelenleg mintegy 500 ezer katona állomásozik a frontvonalak közelében, és várhatóan további 2-300 ezer fővel fogják növelni a háborúban harcoló fegyveresek létszámát az oroszok. Umerov szerint ez lépésekre kényszeríti Kijevet is, így fel kell gyorsítani az újoncok sorozását és szükséges a rotáció végrehajtása az alakulatoknál. A védelmi erők létszáma akár egymillió fős is lehet, beleértve a biztonsági és rendfenntartó alakulatokat is.

(Borítókép: Ezen a légi felvételen súlyosan megrongálódott épületek állnak az ukrán határ menti Vovcsanszk városában, a Harkivi terület Csuhujiv körzetében, amelyet naponta bombáznak nehéz tüzérséggel 2024. május 20-án. Fotó: Libkos / Getty Images)

Harkivban is folytatódnak a támadások

Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában, egy bevásárlóközpont romjai alól 18 holttestet emeltek ki, amelyet két orosz siklóbomba semmisített meg. Ez volt a legsúlyosabb támadás a város ellen, amely hónapokig a frontvonalban volt, és bár 2022 nyarán felszabadult, most ismét közel kerültek az orosz erők a városhoz, amelyet újra folyamatos tüzérségi támadás fenyeget.

18 halott, két ember nyomtalanul eltűnt

A támadásban eltűnt két ember sorsa egyelőre ismeretlen, és a mentési munkálatok befejezése után is folytatják a kutatást, remélve, hogy legalább DNS-minták segítségével azonosíthatják őket. A város, amely egyszer már felszabadult, ismét a háború középpontjába került, és a lakosság fél attól, hogy az orosz megszállók visszatérnek.

Visszatértek a drónok, rakéták, siklóbombák

Az orosz erők ismét közel kerültek Harkivhoz, és a város térségében megnövekedett a drónos támadások száma. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint az országnak súlyos hiányosságai vannak a légvédelemben, és sürgősen szükség van a nyugati fegyverszállítmányokra. Az oroszok célja nem egyértelmű, de a város lakói attól tartanak, hogy Harkiv ismét az orosz támadások célpontjává válhat.

Az oroszok szerint a támadások során katonai célpontokat értek el, de a helyiek ezt cáfolják, mondván, hogy a bevásárlóközpontban soha nem voltak katonák vagy haditechnika. A városban ismét folyamatosak a légiriadók, és a környező településeken megkezdődtek az evakuálások, mivel fennáll a veszélye annak, hogy az orosz erők ismét beveszik ezeket a helyeket.

„Fel akarnak őrölni minket, ahogyan 2022-ben, úgy most megint” – mondta egy férfi, az áruház parkolójában, de aztán rövidre zárja a beszélgetést. – Többet nem is akarok mondani, maga is látja, mi történik itt.”