Gyilkosbálnák luxusjachtok ellen: Megfejtették a rejtélyt

Az elmúlt négy év során több luxusjachtot is megtámadtak az orkák az európai vizeken, és mostanra sikerült kideríteni a jelenség hátterét egy szakértőkből álló csoportnak.

Az ibériai gyilkos bálnák, amelyek egy 40 fős, kritikusan veszélyeztetett csoportot alkotnak, és kizárólag kékúszójú tonhallal táplálkoznak, az elmúlt években kevesebb időt fordítottak a vadászatra, mivel a tonhalállomány növekedése miatt több szabadidejük maradt, és ez az unalom vezethetett a hajók elleni incidensekhez. A támadásokban általában csak néhány állat vesz részt, és ezek főként a fiatal, tizenéves példányok.

A hajók elleni agresszív viselkedést először csak 2017 körül figyelték meg, amikor a még fiatalabb orkák nem okoztak komoly károkat. Azonban ahogy nőttek, a játékaik veszélyesebbé váltak.

A tudósok megfigyelték, hogy az orkák között a furcsa viselkedések gyorsan terjednek, mintegy TikTok-kihívásként, majd ugyanolyan gyorsan feledésbe is merülnek. A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy a tonhalállomány rendeződése miatt az orkák unalmukban és egymással való versengésből támadják meg a hajókat.

A Gyilkosbálna Munkacsoport (GTOA) jelentése szerint 2020 óta 673 "interakció" történt a tengeri állatok és a vízi járművek között, és legalább négy hajó elsüllyedt. Legutóbb a Gilbraltárnál egy 15 méter hosszú jachtot lökdöstek meg az orkák, amelynek utasait és legénységét egy olajszállító tartályhajó mentette ki.

A hajótulajdonosok és a hatóságok remélik, hogy a gyilkos bálnák hajókkal való interakciója csak egy múló trend lesz, mint egy TikTok-kihívás. A tanulmány szerzői szerint azonban nincs egyszerű stratégia, amit a hajósok követhetnének az ilyen esetek elkerülése érdekében, és a gyilkos bálnák és a hajók közötti interakciók nem tekinthetők agresszívnak.