Jogerősen ítélték el a véméndi Molotov-koktélos támadókat

Baranya megyében anya és fia Molotov-koktélt hajítottak egy ismerősük házának ablakán, a támadás következtében a ház lángra kapott, de a bent alvók sértetlenül menekültek ki. A támadókra jogerősen fegyházbüntetést szabtak ki.

A Pécshez közeli kistelepülésen élő vádlottak, anya és fia, 2022 augusztusában közösen szedtek bodzát a sértett férfival, majd a munka befejeztével együtt söröztek a helyi kocsmában. A falunapi közös italozás során azonban valami történt, és a vádlottak úgy döntöttek, hogy "megleckéztetik" az ismerőst. Más-más okból nehezteltek a férfira, és hajnali fél háromkor a házához mentek, ahol két sörösüvegbe benzint töltöttek, kanóc gyanánt zoknikat használtak, és azokat bedobták az ablakon.

A Molotov-koktélok gyorsan lángra lobbantották a szobát, de a bent alvók a zajra és a füstre felébredve sértetlenül ki tudtak menekülni, a kiérkező tűzoltóknak pedig sikerült megakadályozniuk a tűz továbbterjedését. A tűz a házban és a vagyontárgyakban több mint egymillió forint kárt okozott.

Az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszék az egyik vádlottat társtettesként elkövetett különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év 6 hónap szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg a másik vádlottat 5 év 6 hónap szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra.

Az ügyész azonban fellebbezett, és a Pécsi Ítélőtábla az egyik vádlott büntetését 8 év 6 hónap szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra súlyosította, míg a másik vádlott büntetését 4 év 6 hónap szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra enyhítette. Az ítélet jogerős lett. A táblabíróság döntését előéletükre és a bűncselekményben betöltött szerepükre tekintettel hozta meg, figyelembe véve, hogy az elsőrendű vádlott többszörösen büntetett előéletű és a cselekményben irányító szerepet játszott.