Megyénként terjed a fideszes propaganda a napilapokban

A Mediaworks cég által kiadott megyei napilapokat használják fel a Fidesz választási kampányának elősegítésére, amelyeket előfizetőtoborzás céljából ingyenesen juttatnak el a lakossághoz. A választási kampány utolsó két hetében Győr-Moson-Sopron megyében a Kisalföld, Vas megyében a Vas Népe, Baranya megyében pedig a Dunántúli Napló kerül így terjesztésre, tele fideszes tartalmakkal.

A Fidesz valószínűleg az összes megyei napilap esetében alkalmazza ezt a módszert. A kampányban használt cikkek között olyan címek szerepelnek, mint „Ha mi kormányzunk, akkor az ország békében tud élni” – egy Lázár-interjú, amely több megyében is megjelent –, továbbá „Baloldalra gurultak a dollárok” és „Háborúpárti merénylő lőtt rá a szlovák miniszterelnökre”, amelyek szintén több helyen olvashatóak.

A megyei napilapok a szocializmus idején is hasonló politikai vonalat képviseltek, mint most. A rendszerváltás után fontos szerepet töltöttek be a helyi nyilvánosságban, de az internet elterjedése és a Mediaworks általi megvásárlás, majd propagandalappá alakítás következtében olvasottságuk jelentősen csökkent. A Dunántúli Napló például 2016-ban még 20 ezer példányban kelt el, mára ez a szám 10 ezer alá csökkent.

Az idős olvasók körében még mindig népszerűek ezek a lapok, de a cég által alkalmazott módszerek és a tartalom egyoldalúsága miatt sokan elfordultak tőlük. Ha valaki különös kampányanyagot talál a postaládájában, a 444.hu felhívja az olvasókat, hogy írjanak nekik a megirom@444.hu címen.