A Föld északi és déli pólusának mágneses terében felfedezett különbségek

A Föld mágneses terének változásai mindig is érdeklődés tárgyát képezték a tudósok számára, és most új kutatások rávilágítottak arra, hogy a bolygónk északi és déli pólusai között jelentős különbségek mutatkoznak.

A mágneses tér védelmet nyújt számunkra a kozmikus fenyegetésekkel szemben, és elengedhetetlen a navigációs rendszerek számára. A tér azonban nem állandó, hanem változik, különösen a Nap aktivitásának hatására, amely összenyomja a magnetoszférát.

A Journal of Geophysical Research: Space Physics szaklapban közzétett tanulmány szerint a mágneses tér eltérései nem csupán a geomágneses viszonyok változásából adódnak. A kutatók 2014 és 2020 közötti adatokat elemeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy még az űridőjárás által kevésbé befolyásolt időszakokban is jelentős különbségeket tapasztaltak a mágneses térben, különösen a poláris régiókban.

Yining Shi, a Michigani Egyetem kutatója szerint az északi és déli sarki régiók mágneses terében tapasztalt különbségek meglepőek, hiszen általában szimmetrikus teret várnánk. A Swarm műholdak adatai alapján kezdetben geofizikai zavarokra gyanakodtak, de később kiderült, hogy a Föld mágneses mezejének aszimmetriája áll a jelenség hátterében.

A kutatások rámutatnak, hogy a poláris mágneses tér az elmúlt évtizedben gyorsan változott, ami új kihívások elé állítja a tudósokat. Mark Moldwin, a tanulmány szerzője szerint pontos mágneses térmodellek készítése nélkülözhetetlen, mivel ezek nem csak a tudományos kutatásokban, hanem a Földön és az űrben történő navigációban is kulcsfontosságúak.