A külügy hallgat a kínai arcfelismerő technológia ügyében

Már egy hete válaszra vár a sajtó arról, hogy Magyarország arcfelismerő szoftvert vásárol-e a kínaiaktól, miközben a kamerák érkezését a külügy cáfolta.

A VSquare oknyomozó portál múlt csütörtökön, május 23-án számolt be arról, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping magyarországi látogatása során Orbán Viktorral megállapodás születhetett arcfelismerő rendszerrel ellátott térfigyelő kamerákról. Paczolay Máté külügyi szóvivő ezt követően cáfolta a kamerák telepítéséről szóló híreket, mondván, hogy semmilyen megállapodás nem született, és a téma nem is került napirendre.

A VSquare cikkében azonban nem csak a kamerákra, hanem a hozzájuk kapcsolódó mesterséges intelligenciával kiegészített szoftverre is kitértek, amely arcfelismerésre is képes és amelyet Kínában alkalmaznak. A portál szerint ennek használata aggodalmat válthat ki Magyarország szövetségesei körében, még ha a cél a kínai cégek, beruházások és személyek megfigyelése is lenne.

A cikk megjelenése után május 24-én a sajtó kérdéseket intézett a külügyi szóvivőhöz az arcfelismerő technológia átvételével kapcsolatban, de május 27-én ismételt megkeresésre sem érkezett válasz. A külügyi szóvivő hallgatása tehát továbbra is fennáll, és a nyilvánosság nem kapott tájékoztatást arról, hogy folytak-e egyeztetések a felek között az említett technológia átvételéről vagy megismeréséről.